Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto hallinto-oikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanottoa koskevat päätökset tehdään tilanteesta riippuen joko kunnan sosiaalitoimessa, hallinto-oikeudessa tai korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Tässä artikkelissa käsitellään lastensuojelulain hallinto-oikeutta koskevia säännöksiä.

Hakemus hallinto-oikeudelle

Huostaanottoa koskevan päätöksen tekee hallinto-oikeus, jos lapsen huoltaja tai 12 vuotta täyttänyt lapsi vastustaa huostaanottoa tai siihen liittyvää sijaishuoltoon sijoittamista. Huostaanotosta tehdään tällöin hakemus hallinto-oikeudelle. Hakemuksessa täytyy selvittää esimerkiksi se, mitä avohuollon tukitoimia perheelle on tarjottu. Hakemuksen hallinto-oikeudelle tekee joko sosiaalihuollon johtava viranhaltija tai hänen määräämänsä viranhaltija.

Koska hakemus on asianosaisjulkinen, on asianosaisilla oikeus saada tieto hakemuksen sisällöstä ja siihen liitetyistä asiakirjoista.

Väliaikainen määräys

Kun lapsen huostaanottoa tai sijaishuoltoa koskeva asia on vireillä hallinto-oikeudessa tai korkeimmassa hallinto-oikeudessa, asiaa käsittelevä tuomioistuin voi antaa väliaikaisen määräyksen lapsen olinpaikasta ja siitä, miten lapsen hoito ja kasvatus on asian tuomioistuinkäsittelyn aikana järjestettävä. Määräys voidaan antaa asianosaisia kuulematta, jos asiaa ei voida viivyttää.

Määräys voidaan antaa joko tuomioistuimen omasta aloitteesta tai lapsen, vanhemman tai huoltajan vaatimuksesta.

Kuuleminen

Lasta itseään voidaan kuulla henkilökohtaisesti hallinto-oikeudessa tai korkeimmassa hallinto-oikeudessa, jos lapsi sitä pyytää tai siihen suostuu. Kuulemisen yhteydessä lapselle ei kuitenkaan saa antaa sellaisia tietoja, jotka voisivat vakavasti vaarantaa hänen terveyttään tai kehitystään. Alle 12-vuotiasta lasta voidaan kuulla henkilökohtaisesti vain, jos kuuleminen on välttämätöntä asian ratkaisemiseksi ja siitä ei arvioida aiheutuvan lapselle merkittävää haittaa. Kuuleminen voidaan tarvittaessa toteuttaa niin, että läsnä ovat vain lapsi ja yksi tai useampi tuomioistuimen jäsen. Käsittelyä varten lapselle voidaan tarvittaessa määrätä avustaja.

 

Päätös huostaanotosta

Hallinto-oikeus ratkaisee, täyttyvätkö laissa säädetyt huostaanoton edellytykset. Lain mukaan lapsi voidaan ottaa huostaan vain, jos toinen seuraavista edellytyksistä täyttyy:

1) puutteet lapsen huolenpidossa tai muut kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä; tai

2) lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään.

Lisäksi molempien seuraavista kriteereistä on täytyttävä:

1) avohuollon tukitoimet eivät olisi lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi sopivia tai mahdollisia tai ne ovat osoittautuneet riittämättömiksi; ja

2) sijaishuollon arvioidaan olevan lapsen edun mukaista.

Keskimääräinen käsittelyaika tuomioistuimessa on kolme kuukautta.

Muutoksenhaku

Huostaanottoa koskevaan päätökseen haetaan muutosta yleensä hallinto-oikeudelta. Oikeus muutoksenhakuun on lapsen vanhemmilla, huoltajilla, henkilöllä, jonka hoidossa ja kasvatuksessa lapsi on tai on välittömästi ennen asian valmistelua ollut sekä 12 vuotta täyttäneellä lapsella itsellään. Muutosta haetaan kuitenkin suoraan korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jos huostaanottopäätöksen on tehnyt hallinto-oikeus. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksi saamisesta. 

Jos sinulla jäi kysyttävää, älä epäröi kääntyä lakimiestemme puoleen!

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

- Ohjeet muutoksenhakuun löytyvät päätökseen liitetystä muutoksenhakuohjeesta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]