Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelun toimintaperiaatteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojelun tarkoituksena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, monipuoliseen ja tasapainoiseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Ensisijaisesti vastuu lapsen hyvinvoinnista kuuluu lapsen vanhemmille ja huoltajille. Lastensuojelun tarkoituksena on tukea heitä järjestämällä tarvittaessa erilaisia palveluja ja tukitoimia lasten kasvatuksen, huolenpidon ja hoidon osalta.

Toimintaperiaatteiden tarkoitus

Lastensuojelun arvosidonnaisuuden vuoksi lastensuojelun tehtävänä on ennen kaikkea olla lapsen puolella ja lasta varten. Lastensuojelussa noudatetaan laissa määriteltyjä toimintaperiaatteita, joilla pyritään ehkäisemään perheen ja lapsen ongelmia sekä puuttumaan ajoissa ongelmiin, toisin sanoen palvelujen oikea-aikaisuuteen.

Toimintaperiaatteet ja niiden käytännön toteuttaminen

Perustuslain mukaisesti lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä. Lastensuojelussa julkisella vallalla on erityinen vastuu siitä, että kodin ulkopuolelle sijoitetun lapsen perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat. Lapsen fyysistä koskemattomuutta, oikeutta tavata vanhempiaan tai muita läheisiä ja muita keskeisiä oikeuksia ei saa rajoittaa ilman lakiin perustuvaa syytä. Lisäksi viranomaisella on velvollisuus edistää lapsen ja perheen hyvinvointia ja tarjota heille tarpeen vaatiessa tukea ja apua oma-aloitteisesti. Viranomaisen toimintavaltuudet on säädetty laissa ja siten viranomainen saa käyttää ainoastaan lakiin perustuvaa valtaa.

Lastensuojelun toiminnassa on otettava erityisesti huomioon lapsen tasapainoinen kehitys, hyvinvointi sekä tämän ihmissuhteet. Toimenpidevaihtoehtoja mietittäessä tulee kiinnittää huomiota lapsen mahdollisuuteen saada ymmärrystä, hellyyttä sekä kehitystason mukaista valvontaa ja huolenpitoa. Toiminnassa täytyy myös turvata lapselle tämän taipumuksia ja toivomuksia vastaava koulutus, turvallinen kasvuympäristö ja koskemattomuus sekä itsenäistyminen ja vastuullisuuteen kasvaminen. Lisäksi kiinnitetään huomiota lapsen mahdollisuuksiin osallistua ja vaikuttaa omiin asioihinsa ja huomioidaan hänen kielellinen, uskonnollinen ja kulttuurinen taustansa. Tärkeää lastensuojelun toiminnassa on hienovaraisuus ja mahdollisimman lievät keinot eli ensisijaisesti on käytettävä avohuoltoa sijaishuollon sijaan, jos se on riittävää lapsen edun turvaamiseksi.

Lastensuojelussa on myös tärkeää taata lapsen oikeusturvan toteutuminen. Lastensuojeluasiassa 12 vuotta täyttäneellä lapsella on oikeus käyttää puhevaltaa omassa asiassaan ja siten esimerkiksi hakea muutosta häntä koskevaan päätökseen. Kuitenkin, kaiken ikäisten lasten mielipiteet ja toivomukset on selvitettävä ja huomioitava lapsen iän ja kehitystason edellyttämällä tavalla.

Tärkein periaate lastensuojelussa on siis lapsen edun periaate, joka on lähtökohta kaikelle toiminnalle, mutta myös koko perheen ja vanhempien tukeminen on olennaista ja lapsen suhteita läheisiinsä halutaan pitää mahdollisuuksien mukaan yllä. Täten lastensuojelun toimenpiteet on suunniteltava ja toteutettava käytännössä niin, että ne ovat perusteltuja lapsen näkökulmasta ja tuottavat parhaan mahdollisen lopputuloksen lapsen kannalta.

Kysy lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]