Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelulaki ja huostaanotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huostaanotto on viimesijainen keino turvata lapsen huolenpito ja kehitys. Tässä artikkelissa tutustutaan tilanteisiin, joissa lapsi on otettava huostaan sekä huostaanottoprosessiin yleisesti.

Edellytykset huostaanotolle

Lapsen huostaanotto tulee kyseeseen, mikäli puutteet lapsen huolenpidossa tai muut kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä. Lisäksi lapsi otetaan huostaan, jos lapsi itse vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikoksen tai muulla näihin rinnastettavalla käyttäytymisellä.

Huostaanottoon ja sijaishuollon järjestämiseen voidaan kuitenkin ryhtyä ainoastaan, mikäli avohuollon tukitoimet eivät ole sopivia, mahdollisia tai ovat jo osoittautuneet riittämättömiksi lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi. Lisäksi sijaishuollon tulee olla lapsen edun mukaista eli juuri kyseiseen tilanteeseen paras mahdollinen ratkaisu.

Huostaanotto käytännössä

Ennen huostaanottoa lapsen ja perheen tilannetta arvioidaan monipuolisesti. Pyrkimyksenä on, että lapsi voisi asua vanhempiensa luona. Jos kuitenkin paras ratkaisu lapselle on kodin ulkopuolelle sijoittaminen, ryhdytään huostaanottoon mahdollisimman nopeasti.

Lapsen huostaanottoasian valmistelee lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä yhteistyössä toisen sosiaalityöntekijän tai muun lastensuojeluun perehtyneen työntekijän kanssa. Huostaanottoa ja siihen liittyvää sijaishuoltoa koskevan päätöksen tekee sosiaalihuollon johtava viranhaltija. Tällöin edellytyksenä on, ettei huoltaja tai 12 vuotta täyttänyt lapsi ei vastusta huostaanottoa ja siihen liittyvää sijaishuoltoon sijoittamista.

Jos lapsen huoltaja tai 12 vuotta täyttänyt lapsi vastustaa huostaanottoa tai siihen liittyvää sijaishuoltoon sijoittamista, asian ratkaisee hallinto-oikeus. Hakemuksen hallinto-oikeudelle tekee johtava viranhaltija.

Lapsen huostaanoton jälkeen päätöksenteko lapsen olinpaikasta sekä hoidosta, kasvatuksesta, valvonnasta ja muusta huolenpidosta siirtyy sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle. Huostaanotto on voimassa aina toistaiseksi ja tulee päättää heti, kun tarvetta huostaanotolle ja sijaishuollolle ei enää ole. Päätöksen huostaanoton lopettamisesta tekee sosiaalihuollon johtava viranhaltija lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän valmisteltua asian. Huostaanoton edellytysten lakkaamisesta huolimatta sijaishuoltoa ei kuitenkaan saa lopettaa, jos lopettaminen on selvästi vastoin lapsen etua.

Kysy lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Huostaanotto on lastensuojelutyön viimesijainen keino turvata lapsen kasvu ja kehitys.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]