Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelu ja poliisi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ensisijaisesti vastuun lapsen ja nuoren hyvinvoinnista ja suojelusta kantavat lapsen tai nuoren vanhemmat tai huoltajat. Lastensuojelun tarkoituksena on turvata lapsen ja nuoren oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun.

Milloin esitutkintapyyntö tai rikosilmoituksen tekeminen on tarpeellista?

Lastensuojelussa lastensuojeluviranomaiset vastaanottavat lastensuojeluilmoitukset. Jos asiassa on aihetta epäillä lapseen kohdistunutta rikosta, on lastensuojelulla velvollisuus tehdä poliisille esitutkintapyyntö tai rikosilmoitus. Yleisimpiä epäiltyjä rikoksia ovat lapsen pahoinpitely tai lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Ilmoitus voidaan jättää tekemättä ainoastaan, jos jokin toinen taho on tehnyt jo ilmoituksen.

Miten asian selvittämisessä edetään?

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö poliisin kanssa perustuu keskinäiseen virka-apuun. Rikosprosessin alkuvaiheessa riittää, että terveydenhuolto kerää sen verran tietoa lapsen terveydentilasta, kun on tarpeen lastensuojeluilmoituksen ja rikosilmoituksen tekemiseksi. Lisäksi sosiaalitoimen tulee kerätä sen verran tietoa kuin on tarpeellista sen päättämiseksi, tehdäänkö asiassa rikosilmoitus.

Kun rikosilmoitus on tehty, vastuu asian selvittämisestä siirtyy poliisille. Poliisi kerää asiasta tietoa puhuttelemalla ja kuulustelemalla asiasta tietäviä henkilöitä. Lisäksi poliisi voi tehdä erilaisia teknisiä tutkimuksia ja käyttää pakkokeinoja, mikäli tarpeellista rikoksesta epäillyn kiinniottamiseksi, pidättämiseksi, kotietsinnän suorittamiseksi, takavarikon tekemiseksi tai televalvontatietojen hankkimiseksi.

Asianosaisilla on oikeus saada tietää kaikki asiat, mitkä esitutkinnassa ovat käyneet ilmi niin pian, kuin siitä ei ole haittaa rikoksen selvittämiselle. Heillä on myös mahdollisuus antaa esitutkintamateriaalista loppulausunto.

Kun oikeuslääketieteelliset ja -psykologiset tutkimukset on saatettu loppuun, rikosprosessi etenee esitutkintana ja mahdollisesti syyteharkintana sekä oikeudenkäyntinä.

Heräsikö sinulla kysyttävää? Kysy lakimiehiltämme, he vastaavat mielellään!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lastensuojelulla on velvollisuus tehdä poliisille esitutkintapyyntö tai rikosilmoitus, mikäli asiassa on aihetta epäillä lapseen tai nuoreen kohdistunutta rikosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]