Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto ilman syytä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanottaminen on mahdollista vain laissa säädettyjen kriteerien täyttyessä. Näin ollen lainmukainen huostaanottaminen ei ole mahdollista ilman syytä. On ymmärrettävä, että lapsen vanhemmat ja sosiaalitoimi voivat olla erimielisiä siitä, täyttyvätkö huostaanoton edellytykset. Huostaanottamiseksi on siitä vastaavan viranomaisen tehtävä päätös, jossa katsotaan, että lain vaatimukset huostaanotolle täyttyvät.

Jos vanhemmat kokevat, että huostaanotolle ei ole syytä, voivat vanhemmat vastustaa huostaanottoa, jolloin asiasta päättäminen siirtyy hallinto-oikeuteen. Vanhemmat voivat myös valittaa päätöksestä. Jos viranomainen olisi tehnyt päätöksen väärillä perusteilla tai tulkinnut perheen tilannetta ja olosuhteita väärin, tulisi viranomaisen omatoimisesti katsoa, että huostaanottaminen ei tule kysymykseen ja lopettaa huostaanottaminen.

Huostaanottamisesta päättäminen on kokonaisarviointia. Huostaanottaminen on myös viimesijainen suhteessa muihin lastensuojelun keinoihin ja sen on oltava lapsen edun mukaista. Koska kyseisellä menettelyllä puututaan voimakkaasti perheen asioihin, on ymmärrettävää, että käsitykset huostaanoton kriteereiden täyttymisestä eroavat vanhempien ja viranomaisten osalta joskus merkittävästikin. Huostaanottamisen tulisi kuitenkin tapahtua yhteistyössä ja yhteisymmärryksessä lapsen vanhempien ja viranomaisten kanssa.

Huostaanottaminen ilman syytä ei ole mahdollista ja jos tällainen tapahtuisi, voivat vanhemmat valittaa asiasta hallinto-oikeuteen, joka arvioi onko huostaanottaminen tapahtunut ilman syytä. Käytännössä erimielisyys ilmenee siinä, kuinka osapuolet arvioivat huostaanoton kriteereiden täyttymisen ja käsitys siitä, onko tilanne sellainen, että lapsi voidaan ottaa huostaan ja sijoittaa kodin ulkopuolelle, voi muodostua hyvinkin erilaiseksi vanhempien ja viranomaisten tahoilta.

On hyvä muistaa, että kodin tilanteen tulkitseminen on erilaista viranomaisen ja vanhempien näkökulmasta. Hyvässä huostaanotossa tulisikin selvittää se, miksi ja miten viranomainen on päätynyt tiettyyn ratkaisuun. Myös vanhemmille tulisi tulla tunne siitä, että heitä on kuunneltu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]