Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto käytännössä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsi otetaan huostaan ja lapselle järjestetään sijaishuolto, jos lapsen huolenpidossa tai kasvuolosuhteissa on puutteita, jotka uhkaavat vaarantaa lapsen kehitystä ja terveyttä. Huostaanotto tulee kyseeseen myös silloin, jos lapsi vaarantaa terveytensä ja kehityksensä päihteidenkäytöllä tai tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon. Ennen huostaanottoon ryhtymistä on käytännössä arvioitava tilannetta monipuolisesti, sillä huostaanotto on viimesijaisin keino huolehtia lapsen kasvun ja kehityksen varmistamisesta. Huostaanottoon ryhdytään vain, jos muut toimet eivät ole sopivia tai riittäviä lapsen huolenpidon toteuttamiseen ja sijaishuolto nähdään lapsen edun mukaisena. Esimerkiksi pelkästään puuttelliset asumisolot eivät voi olla syy huostaanotolle.

Sosiaalityöntekijä valmistelee lapsen huostaanottoon liityvät asiat yhdessä toisen sosiaalityöntekijän tai muun aiheeseen perehtyneen työntekijän kanssa. Yleensä huostaanotto valmistellaan yhdessä perheen kanssa ja huostaanotossa kuullaan perheen mielipidettä. Valmistelutyön tukena on käytettävissä tarvittavaa asiantuntemusta. Sosiaalityöntekijä kokoaa lisäksi kaiken tiedon, jolla on vaikutusta huostaanottoon.

Hallinto-oikeus päättää huostaanotosta, mikäli huoltajat vastustavat huostaanottoa. Myös yli 12-vuotiaan lapsen vastustaessa huostaanottoa päätös huostaanotosta ratkaistaan hallinto-oikeudessa. Päätöksestä voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Sosiaalihuollosta vastaava toimielin voi päättää huostaanoton tavotteiden toteutumiseksi muun muassa lapsen olinpaikasta, hoidosta ja kasvatuksesta. Vanhemmilla kuitenkin säilyy oikeus päättää lapsen nimestä, uskonnosta ja kansallisuudesta sekä edustaa lasta oikeustoimissa. Vanhemmilla on oikeus myös hakea huostaanoton lopettamista.

Huostaanotto on toistaiseksi voimassa siihen asti, kunnes lapsi ei tarvitse enää huostaanottoa. Huostaanoton jatkuminen arvioidaan vähintään vuosittain. Tarkoituksena on lapsen etu huomioiden pyrkiä perheen yhdistämiseen. Huostaanotto päättyy viimeistään lapsen täytettyä 18 vuotta. Huostaanoton aikana perheelle järjestetään tukitoimia, ja lapsella on oikeus tavata vanhempiaan ja läheisiään, ellei siitä ole haittaa lapselle. Tapaamisen rajoituksesta on tehtävä päätös ja siitä on mahdollista valittaa. Yli 12-vuotiaalla on oikeus kieltäytyä tapaamasta vanhempiaan.

Huostaanotto ei siis tarkoita vanhemmuuden loppumista. Ennen huostaanottoa on varmistettava, että perhettä on käytännössä tuettu kaikilla mahdollisilla keinoilla. Huostaanoton arvioiminen on aina oltava lapsilähtöistä, vaikkakin hyvässä huostaanotossa on otettu huomioon vanhempien toivomukset ja lapsen kulttuuritausta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]