Minilex - Lakipuhelin

Milloin huostaanotto tulee kyseeseen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotossa lapsi otetaan sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen huostaan ja lapselle järjestetään sijaishuolto. Huostaanotto on voimakkaasti lapsen ja perheen oikeuksiin kohdistuva toimenpide, joka on lastensuojelun viimesijainen keino turvata lapsen kasvu ja kehitys. Huostaanotto on sosiaalitoimen velvollisuutena silloin, jos lapsen oma käyttäytyminen tai kodin olosuhteet tai puutteet voivat vaarantaa lapsen terveyden ja kehityksen.

Lapsen huostaanotto on mahdollista vain, jos avohuollon toimet eivät ole lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi sopivia tai mahdollisia taikka ne ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Lisäksi sijaishuollon tulee olla laajasti arvioituna lapsen edun mukaista. Lapsen etua arvioitaessa otetaan huomioon lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi, läheiset ja jatkuvat ihmissuhteet, mahdollisuus saada ymmärrystä ja hellyyttä, mahdollisuus iän ja kehitystason mukaiseen valvontaan ja huolenpitoon, mahdollisuus taipumuksia ja toiveita vastaavaan koulutukseen, turvallinen kasvuympäristö, ruumiillinen ja henkinen koskemattomuus, itsenäistyminen ja kasvaminen vastuullisuuteen, mahdollisuus vaikuttamiseen ja osallistumiseen omissa asioissaan sekä kielellisen, kulttuurisen ja uskonnollisen taustan huomioiminen. Kun nämä edellytykset täyttyvät, on huostaanotto mahdollinen.

Lapsi on otettava huostaan ja hänelle on järjestettävä sijaishuolto, jos puutteet lapsen huolenpidossa tai muut kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä. Toiseksi lapsi tulee ottaa huostaan ja järjestää hänelle sijaishuolto, jos lapsi itse vakavasti vaarantaa terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään. Lapselle sekä lapsen vanhemmalle, huoltajalle ja henkilölle, jonka hoidossa ja kasvatuksessa lapsi on tai on ollut, tulee varata tilaisuus tulla kuulluksi huostaanottoa koskevassa asiassa. Tähän kuulemisperiaatteeseen on laissa myös poikkeuksia, esimerkiksi jos kuulemisesta saattaa aiheutua vakavaa vaaraa lapsen kehitykselle.

Huostaanotto on voimassa toistaiseksi. Kun tarvetta huostassapidolle ja sijaishuollolle ei enää ole, tehdään päätös huostassapidon lopettamisesta. Päätöstä tehtäessä tulee jälleen ottaa laajasti huomioon lapsen etu, eikä huostassapitoa saa lopettaa, jos se on lapsen edun vastaista. Tällöin huomioon otetaan aiemmin mainittujen seikkojen lisäksi sijaishuollon kestoaika, lapsen ja sijaishuoltoa antavan kiintymyssuhde, lapsen ja vanhemmat kanssakäyminen sekä lapsen mielipide. Huostassapito lakkaa aina viimeistään kun lapsi täyttää 18 vuotta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]