Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelun tukitoimet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojelun pääasiallisena tarkoituksena on turvata lapsen kasvuympäristö, tasapainoinen ja monipuolinen kehitys sekä oikeus erityiseen suojeluun. Vastuu näiden tavoitteiden toteutumisesta on lapsen vanhemmilla tai muilla huoltajilla. Toisinaan lapsen oikeuksien toteutuminen edellyttää viranomaisten puuttumista perhe-elämään. Lastensuojelun tukitoimet ovatkin ensisijainen keino auttaa lastensuojelun tarpeessa olevaa lasta ja tämän perhettä mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä vanhempien kanssa.

Avohuollon tukitoimet

Viranomaisten tarjotessa tukitoimia lapsesta tulee lastensuojelun avohuollon asiakas. Lapsi elää siis lähtökohtaisesti omassa perheessä eikä kyseessä ole siten huostaanotto tai sijaishuolto. Lapsen kiireellinen sijoitus ja huostaanotto ovat selvästi pidemmälle meneviä toimenpiteitä, jotka tulevat kysymykseen vasta, jos tukitoimet eivät riittävästi turvaa lapsen etua.

Lisäksi tukitoimet eroavat ehkäisevästä lastensuojelusta, joka on kunnan järjestämää lapsuuteen ja vanhemmuuteen liittyvää tukea silloin, kun lapsi tai perhe ei ole lastensuojelun asiakkaana. Tukitoimi ei myöskään tarkoita esimerkiksi kunnan lakimääräistä velvollisuutta tarjota päiväkotipaikka kaikille alle kouluikäisille lapsille.

Tukitoimet voidaan aloittaa, kun lastensuojelun tarve on arvioitu. Tukitoimien laatu ja laajuus määräytyvät aina kyseessä olevan lapsen henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Tämän vuoksi tukitoimien kirjo on laaja, ja pitää sisällään esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden antaman tuen perheen tai lapsen ongelmatilanteen selvittämiseksi, lapsen kuntoutumista tukevien hoitopalveluiden antamisen tai tehostetun perhetyön. Sosiaalihuollon tarjoama tukitoimi voi olla myös lapsen auttamista koulutuksessa, harrastuksissa, läheisten ihmissuhteiden ylläpitämisessä tai muiden tarpeiden tyydyttämisessä. Tukitoimista räätälöidään tarkoituksenmukainen tukitoimien kokonaisuus, ja käytettävät palvelut kirjataan ylös lapsen tai vanhemman asiakassuunnitelmaan.

Sijoitus lastensuojelun tukitoimena

Eräiden edellytysten täyttyessä avohuollon asiakkaana oleva lapsi voidaan sijoittaa kodin ulkopuoliseen hoitoon lähtökohtaisesti yhdessä huoltajansa kanssa. Sijoitukseen tulee olla kuitenkin 12 vuotta täyttäneen lapsen ja tämän huoltajan suostumus. Lisäksi mikäli kyseessä on lapsen sijoittaminen yksin, tulee sijoittamisen tarkoituksena olla joko lapsen tuen arviointi tai lapsen kuntouttaminen. Vaihtoehtoisesti perusteena sijoittamiselle voi olla esimerkiksi lapsen huoltajan sairaus tai muu vastaava syy. Avohuoltoon liittyviä sijoituksia ei kuitenkaan saa tehdä toistuvasti edellyttäen, ettei lapsen etu sitä välttämättä vaadi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lastensuojelun tukitoimet tulevat kysymykseen silloin, kun lapsen kasvu ja kehitys eivät ole välittömässä vaarassa. Lastensuojelu on loppujen lopuksi paljon muutakin, kuin huostaanottojen ja sijaishuollon järjestämistä. Lakimies osaa tarvittaessa neuvoa siinä, millaisia tukitoimia tiettyyn perhetilanteeseen on saatavilla, ja mihin tahoon tulee olla yhteydessä niiden saamiseksi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Tukitoimista räätälöidään aina tarkoituksenmukainen, kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten sopiva tukitoimien kokonaisuus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]