Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelun menetelmät

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojelun menetelmiä ovat eri laajuiset ja laatuiset tukitoimet ja palvelut, joilla lapsen hyvinvointi, turvallisuus ja kehitys pyritään turvaamaan. Osa toimista on niin sanotusti kevyempiä lastensuojelun menetelmiä ja osa taas sellaisia, jotka vastaavat laajaan ja pitkäkestoisen lastensuojelun tarpeeseen.

Avohuollolla pyritään lasten kehityksen tukemiseen ja vanhempien kasvatuskyvyn vahvistamiseen ja se pyritään toteuttamaan yhteistyössä lapsen vanhempien ja huoltajien kanssa. Avohuollon tukitoimia ovat muun muassa toimeentulon ja asumisen turvaaminen, kotipalvelu, vertaisryhmätoiminta ja tukihenkilö- tai perhe ja niiden avulla järjestetään esimerkiksi perhekuntoutusta ja terapiapalveluita. Mahdollista on myös toteuttaa sijoitus, eli järjestää lapselle perhehoitoa tai laitoshuoltoa yhdessä vanhempien tai huoltajien kanssa tai mahdollisesti myös yksin.

Yksi lastensuojelun menetelmä on lapsen kiireellinen sijoitus, joka voidaan toteuttaa sillä edellytyksellä, että lapsi on välittömässä vaarassa. Tällöin huolto järjestetään sijaishuoltona ja se voi lähtökohtaisesti kestää enintään kolmekymmentä päivää. Kiireellisestä sijoituksesta päättää sosiaalityöntekijä.

Lapsen huostaanotto on käytännössä viimesijaisin lastensuojelumenetelmä, jolla pyritään turvaamaan lapsen hyvinvointi, kehitys ja turvallisuus. Siinä lapsi otetaan sosiaalihuollon toimielimen huostaan ja hänelle järjestetään sijaishuolto. Huostaanoton edellytyksiä ovat se, että lapsen huolenpidossa tai kasvuolosuhteissa on sellaisia puutteita, että ne uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä tai se, että lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään. Vaikka huostaanoton edellytykset täyttyisivät, siihen voidaan kuitenkin ryhtyä vain silloin, kun avohuollon toimenpiteet eivät ole sopivia tai riittäviä ja kun sijaishuollon arvioidaan olevan lapsen edun mukaista esimerkiksi tasapainoisen kehityksen ja turvallisen kasvuympäristön turvaamisen takia.

Sijaishuollossa lapsen hoito ja kasvatus järjestetään muualla kuin lapsen kotona. Se voidaan järjestää esimerkiksi perhehoitona tai laitoshuoltona tai muulla soveltuvalla tavalla. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]