Minilex - Lakipuhelin

Lapsen huostaanotto ja isovanhemmat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotettu lapsi voi asua myös isovanhempiensa luona. Tässä artikkelissa käsitellään niitä lastensuojelulain ja perhehoitolain säännöksiä, jotka on otettava huomioon, jos isovanhempi haluaa ottaa lapsen luokseen asumaan.  

Lapsen sijaishuolto voidaan lastensuojelulain mukaan järjestää perhehoitona, laitoshuoltona tai muulla lapsen tarpeiden edellyttämällä tavalla. Lastensuojelulaissa säädetään, että ennen lapsen sijoittamista kodin ulkopuolelle lastensuojeluviranomaisen on tehtävä ns. lapsen läheisverkoston kartoittaminen. Tämä tarkoittaa, että ennen sijoittamista on selvitettävä, voisiko lapsen vanhemmista se, jonka luona lapsi ei pääasiallisesti asu tai muut sukulaiset tai läheiset ottaa lapsen luokseen asumaan tai muutoin osallistua lapsen tukemiseen. Selvittäminen voidaan tosin jättää tekemättä, jos sitä ei asian kiireellisyyden tai muun perustellun syyn vuoksi ole tarpeen tehdä. Lisäksi laissa todetaan, että lapsen asumista ja sijoituspaikkaa koskeva asia on ratkaistava aina lapsen edun mukaisella tavalla.

Isovanhempien järjestämään perhehoitoon sovelletaan perhehoitolakia. Laissa säädetään mm. perhehoitajaksi ryhtymisen edellytyksistä, hoidettavien enimmäismäärästä sekä hoitajan oikeudesta palkkioon ja vapaaseen. Lain mukaan perhekodin pitää olla terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan siellä annettavalle hoidolle sopiva. Perhekodin sopivuutta harkittaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota perhekodin ihmissuhteisiin sekä perhehoitajan mahdollisuuksiin ottaa huomioon ja vastata lapsen tarpeisiin. Lisäksi on selvitettävä, hyväksyvätkö muut perhekodin jäsenet perhehoitoon sijoitettavan ja voiko lapsi saada perhekodin muihin jäseniin nähden tasavertaisen aseman. Perhekodin tulee myös rakenteeltaan, tiloiltaan ja varustetasoltaan olla siellä annettavalle hoidolle sopiva. Isovanhempien tulee myös koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella olla sopiva antamaan perhehoitoa. Jos isovanhemmat ovat esimerkiksi hyvin iäkkäitä, lasta ei välttämättä voida sijoittaa heidän luokseen. Perhekodissa saadaan samanaikaisesti hoitaa yleensä enintään neljää henkilöä. Tähän voidaan kuitenkin tehdä poikkeus, jos sillä taataan esimerkiksi sisaruksen pääsy samaan perheeseen.

Perhehoidosta tehdään sopimus kunnan kanssa. Sopimuksessa sovitaan mm. palkkiosta, kulukorvauksesta ja oikeudesta vapaisiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]