Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista on lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla. Lastensuojelun tehtävänä on kuitenkin tukea vanhempia ja huoltajia tässä tehtävässä järjestämällä erilaisia palveluja ja tukitoimia. Onkin ensisijaisen tärkeää, että yleiset, kaikille tarkoitetut palvelut tukevat lapsen kasvatusta. Tässä artikkelissa tutustutaan lastensuojeluun yleisesti.

Lastensuojelun tarkoitus

Lastensuojelun tarkoituksena on edistää lapsen kehitystä ja hyvinvointia, mutta toisaalta lastensuojelun tehtävänä on antaa tukea myös vanhemmille ja muille huoltajille lapsen kasvatukseen ja huolenpitoon liittyvissä asioissa. Lastensuojelua toteutettaessa on huomioitava ensisijaisesti lapsen etu. Eri toimintavaihtoehtoja arvioitaessa tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, kuinka hyvin eri ratkaisut turvaavat lapselle turvallisen kasvuympäristön, itsenäistymisen, tasapainoisen kehityksen ja hyvinvoinnin sekä läheiset ja jatkuvat ihmissuhteet. Myös lapsen uskonnollisen, kielellisen ja kulttuurisen taustan huomioiminen on keskeisessä osassa eri toimenpidevaihtoehtoja punnitessa.

Lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu

Lastensuojelua on ensinnäkin lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu. Tästä on kyse silloin, kun lapsi ja perhe ovat lastensuojelun asiakkaina. Lapsi- ja perhekohtaista lastensuojelua toteutetaan asiakassuunnitelman laatimisella ja avohuollon tukitoimien avulla. Lapsi- ja perhekohtaista lastensuojelua on myös huostaanotto ja lapsen kiireellinen sijoitus sekä näihin liittyvä sijais- ja jälkihuolto. 

Ehkäisevä lastensuojelu

Lastensuojelusta voidaan puhua kuitenkin myös silloin, kun lapsi ja perhe eivät ole lastensuojelun asiakkaita. Kyse on tällöin niin sanotusta ehkäisevästä lastensuojelusta. Kun lastensuojelun tarve havaitaan mahdollisimman aikaisin, voidaan ongelmien syntymistä ennaltaehkäistä. Kunnan velvollisuuksiin kuuluukin järjestää ehkäisevää lastensuojelua lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Ehkäisevän lastensuojelun tarkoituksena on turvata ja edistää lasten kasvua, hyvinvointia ja kehitystä, mutta myös tukea vanhemmuutta. Ehkäisevää lastensuojelua on sellainen tuki, jota esimerkiksi opetuksessa, nuorisotyössä ja äitiysneuvolassa voidaan antaa.

Lapsen osallisuus lastensuojelun aikana

Lapselle on turvattava oikeus saada tietoa häntä koskevassa lastensuojeluasiassa ja mahdollisuus esittää omat mielipiteensä. Huomioon on kuitenkin otettava lapsen ikä ja kehitystaso. Käytännössä lapsen oikeus osallisuuteen tarkoittaa lapsen oikeutta saada tietoa häntä itseään koskevista päätöksistä, suunnitelmista, ratkaisuista, toimenpiteistä sekä niiden perusteluista. Esimerkiksi suojelun tarpeen arvioinnissa, lasta tai nuorta koskevien päätösten tekemisessä ja lastensuojelun toteuttamisessa on pyrittävä kiinnittämään erityistä huomiota lapsen tai nuoren esittämiin mielipiteisiin ja toivomuksiin. 

Lisäksi 12 vuotta täyttäneellä lapsella on itsenäinen oikeus huoltajan ohella käyttää puhevaltaa häntä koskevissa asioissa. 12 vuotta täyttäneellä lapsella on näin ollen mahdollisuus vaikuttaa voimakkaammin työskentelyyn kuin nuoremmilla lapsilla, joiden puhevaltaa käyttää yleensä heidän huoltajansa tai edunvalvoja. Käytännössä puhevallan käyttäminen tarkoittaa oikeutta tutustua itseään koskeviin asiakirjoihin ja lasta on kuultava todisteellisesti päätöksiä tehtäessä. Lisäksi hänelle on annettava tieto häntä koskevista päätöksistä ja mahdollisuus valittaa niistä.

Kysy lisää lastensuojelusta asiantuntevilta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]