Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelun rajoitustoimenpiteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaan otettuun ja sijaishuoltoon sijoitettuun lapseen voidaan kohdistaa rajoitustoimenpiteitä. Perhehoidossa rajoitustoimenpiteet rajoittuvat ainoastaan yhteydenpidon rajoittamiseen, kun taas laitoshuollossa voidaan käyttää myös muita rajoitustoimenpiteitä.

Rajoitustoimenpiteiden tarkoitus

Lastensuojelun rajoitustoimenpiteiden päämääränä on turvata huostaanoton tarkoituksen toteutuminen ja samalla suojata lasta tai toista henkilöä. Niihin voidaan turvautua vain välttämättömässä määrin esimerkiksi jonkin toisen oikeuden suojelemiseksi. Tämän vuoksi lastensuojelun rajoitustoimenpiteiden osalta on lastensuojelulaissa tiukat säännökset sekä itse rajoitustoimenpiteiden käytöstä että myös niihin liittyvistä menettelyllisistä säännöksistä, kuten käytettyjen toimenpiteiden kirjaamisesta.

Rajoitustoimenpiteet

Laitoshoidossa olevaan voidaan yhteydenpidon rajoittamisen lisäksi kohdistaa muita rajoitustoimenpiteitä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi aineiden ja esineiden haltuunotto, henkilöntarkastus ja henkilönkatsastus, omaisuuden ja lähetysten tarkastaminen ja lähetysten luovuttamatta jättäminen, kiinnipitäminen, liikkumisvapauden rajoittaminen, eristäminen ja erityinen huolenpito. Käytetyt rajoitustoimenpiteet tulee aina kirjata ylös, mikä mahdollistaa toimenpiteiden käytön seurannan ja valvonnan. Rajoitustoimenpiteiden toistuva käyttö on usein merkki siitä, että lapsi tarvitsee enemmän hoitoa tai tukitoimia.

Edellytykset rajoitustoimenpiteiden käytölle

Lastensuojelun rajoitustoimenpiteet on toteutettava mahdollisimman turvallisesti ja lapsen ihmisarvoa kunnioittaen. Rajoitustoimenpiteiden käytön edellytyksenä on, että jokainen rajoitustoimenpiteen yleisistä ja erityisestä edellytyksestä täyttyy. Yleisten edellytysten mukaan laitoshuollossa olevaan lapseen saa kohdistaa edellisessä kappaleessa mainittuja rajoitustoimenpiteitä vain siinä määrin kuin sijaishuoltoon johtaneen päätöksen tarkoituksen toteuttaminen, lapsen oma tai toisen henkilön terveys, turvallisuus tai muun säännöksissä mainitun edun turvaaminen välttämättä vaatii. Lisäksi toimenpiteistä on valittava se rajoitustoimenpide, joka rajoittaa vähiten lapsen perusoikeuksia kulloisessakin tilanteessa. Näin ollen, jos lievemmät toimet kuin rajoitustoimenpiteet ovat tilanteeseen nähden sopivia, ei rajoituksia saa käyttää laisinkaan. Rajoitustoimenpiteitä ei myöskään saa käyttää rangaistuksena, vaan niitä tulee käyttää ainoastaan siihen tarkoitukseen, johon toimenpiteet on tarkoitettu. Erityiset edellytykset on puolestaan mainittu kunkin rajoitustoimenpiteen kohdalla laissa erikseen.

Kysy lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]