Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto - tiedoksianto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotossa tarkoituksena on, kuten lastensuojelun yleensä, että lastensuojeleminen ja siihen liittyvät toimet suoritettaisiin yhdessä lapsen vanhempien ja huoltajien kanssa. Tämän vuoksi on lasten vanhempia tai huoltajia kuultava eli järjestettävä tilaisuus heidän kuulemiselleen, kun lapsen huostaanottamista valmistellaan. Jos vanhempi ei saavu paikalle, mutta kuulemistilaisuus on järjestetty, ei saapumatta jättäminen ole este lapsen huostaanottamiselle.

Huoltajan tai lapsen vanhemman kuuleminen voidaan kuitenkin jättää suorittamatta, jos kuulematta pitämistä voidaan pitää perusteltuna lapsen ja kuultavan puuttuvan yhteydenpidon vuoksi. Kyseeseen voi tulla tilanne yhteydenpito lapsen ja vanhemman välillä on vähäistä. Kuulemisen estävän yhteydenpidon tulisi olla määrältään vähäistä tai lähes kokonaan olematonta. Tätä on kuitenkin arvioitava tapauskohtaisesti, esimerkiksi laitoshoito tai muu siihen verrattava syy voi olla yhteydenpidon vähäisyyden taustalla. Tällöin yhteydenpidon vähäisyys voi olla kuulemisen osalta hyväksyttävää.

Toinen syy jättää kuulematta on, jos kuultavan asuin- tai olinpaikkaa ei kohtuullisin toimenpitein voida selvittää. Kohtuullisuus tarkoittaa, että viranomaisen ei tarvitse mennä tavallisten keinojen ulkopuolelle vaan riittävää on, että henkilöä yritetään tavoittaa yleisiä palveluja hyödyntäen.

Kolmanneksi kuuleminen voidaan jättää suorittamatta, jos kuulemisesta saattaa aiheutua vakavaa vaaraa lapsen kehitykselle tai turvallisuudelle ja kuulematta jättäminen on lapsen edun kannalta välttämätöntä. Tällainen voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin kun vanhempi uhkailee tai käyttäytyy muuten niin, että käytös on haitallista lapselle.

Kuulemisessa on viranomaisen annettava kuultavalle tiedoksi huostaanottoon liittyviä asiakirjoja, jolloin kuultava saa lausua mielipiteensä. Tällä toteutetaan viranomaisen tiedoksiantovelvollisuutta lapsen huostaanotossa. Jos kuulemista ei järjestetä, on tällöin viranomaisen tiedotettava lapsen huostaanotosta. Tiedoksiannolla tarkoitetaan tässä viranomaisen eli lastensuojelussa kunnan sosiaalitoimen tekemää tiedoksiantoa eri asianosaisille. Tästä on erotettava asianosaisen tiedonsaantioikeudet, jotka voivat kohdistua laajemmalle kuin viranomaisen velvollisuus tiedottaa. Huostaanotossa toteutetaan tiedoksianto yhdessä kuulemisen kanssa. Jos henkilöä ei kuulla, on tällöin annettava päätös tiedoksi.

Mitä muuta haluaisit tietää, jäikö sinulle kysyttävää? Ota yhteyttä, jotta voimme auttaa sinua kysymyksissäsi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]