Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelu Suomessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa vastuu lapsen hyvinvoinnista on ensisijaisesti vanhemmalla tai muulla huoltajalla, jonka tulee turvata lapselle tasapainoinen hyvinvointi ja turvallinen kasvuympäristö. Vanhempien ja huoltajien tukena toimivat lasten ja perheiden kanssa toimivat viranomaiset, joiden tulee antaa tukea ja apua riittävän ajoissa perheelle. Lastensuojelua annetaan Suomessa tukitoimin ja järjestämällä erilaisia palveluja. Viranomaisten on ohjattava perhe lastensuojelun piiriin mikäli se nähdään tarpeellisena. 

Lastensuojelun pyrkimyksenä on suojella lasta turvaamalla kasvuympäristö, jossa lapsella on ruumiillinen ja henkinen koskemattomuus sekä mahdollisuus tasapainoiseen kehittymiseen ja hyvinvointiin jatkuvien ihmissuhteiden kautta. Lapsen tulee saada riittävästi ymmärrystä ja hellyyttä, ja hänellä tulee olla riittävän hyvät vaikuttamismahdollisuudet omiin asioihinsa. Lisäksi lapseen tulee kohdistaa riittävästi valvontaa ja huolenpitoa lapsen kehitystasoon nähden, ja hänen kulttuuritaustansa tulee huomioida kasvatuksessa. 

Lastensuojelua järjestetään Suomessa esimerkiksi avohuollon tukitoimilla, kiireellisellä sijoituksella sekä huostaanotolla. Lastensuojelun asiakkaalle tehdään asiakassuunnitelma, ja sen lisäksi lastensuojelussa voidaan järjestää avohuollon tukitoimia. Tukitoimien tulee olla mahdollisimman hienovaraisia, ja siksi avohuollon tukitoimet ovat ensisijaisia sijaishuoltoon nähden. Suomessa sosiaalityöntekijä käyttää lastensuojelussa päätöksentekovaltaa kiireellisten sijoitusten suhteen.

Lastensuojelun lisäksi Suomessa harjoitetaan kuntatasolla ehkäisevää lastensuojelua, jonka tarkoituksena on turvata sellaisen lapsen tai perheen hyvinvointi, joka ei ole varsinaisesti lastensuojelun piirissä. Ehkäisevää lastensuojelua harjoitetaan opetus- ja nuorisotyössä sekä päivähoidossa lasta ja vanhemmuutta tukemalla. Myös neuvolassa ja muissa sosiaali- ja terveyshuollon palveluissa annetaan tukea ja apua. Suomessa kunnan onkin yksin tai yhdessä muiden kuntien kanssa laadittava lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. 

Ilmoituksen lastensuojeluun salassapitovelvollisuudesta huolimatta voi tehdä muun muassa lasten päivähoidon tai opetus-, nuoriso ja poliisitoimen palveluksessa toimiva henkilö, mikäli hän huomaa tehtävässään lapsen, joka tarvitsee lastensuojelun tukea. Lastensuojelun riittävän varhaisella puuttumisella lasten ja perheiden ongelmiin ehkäistään suurempien ongelmien syntyminen sekä ongelmien laajentuminen. Tukitoimia kohdistetaan lapsen lisäksi vanhempiin, huoltajiin ja muihin lapsen kasvatuksesta vastaaviin henkilöihin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]