Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelun edunvalvonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojelun edunvalvonnan tarkoituksena on valvoa lapsen eli vajaavaltaisen tai yli 18-vuotiaan, mutta vajaavaltaiseksi julistetun etua ja oikeutta. Tässä artikkelissa tutustutaan siihen, milloin edunvalvojan hakeminen on tarpeellista ja mitä edunvalvojan toimenkuvaan lastensuojeluasiassa kuuluu.

Edellytykset edunvalvojan hakemiselle

Lastensuojeluun liittyvissä tilanteissa edunvalvoja on tarpeen, kun lapsen huoltaja ei voi puolueettomasti toimia lapsen edunvalvojana. Lisäksi edunvalvojan määräämisen tulee olla tarpeen asian selvittämiseksi tai muutoin lapsen edun turvaamiseksi. Esimerkkinä voidaan mainita tilanne, jossa lapsen huoltaja ei terveydentilansa vuoksi kykene käyttämään puolueettomasti lapsen puhevaltaa.

Edunvalvojan hakeminen ja määrääminen

Hakemuksen edunvalvojan määräämiseksi voi tehdä joko lapsen huoltaja, maistraatti tai sosiaalitoimi. Sosiaalityöntekijällä on viime kädessä velvollisuus huolehtia siitä, että edunvalvojaa haetaan tarpeen vaatiessa.

Päätöksen edunvalvojan määräämisestä voi tehdä maistraatti, edellyttäen, että huoltaja ja sosiaalitoimi ovat asiasta yksimielisiä. Muissa tapauksissa edunvalvojan määrää käräjäoikeus.

Edunvalvojaksi määrätään tehtävään soveltuva henkilö. Käytännössä tämä tarkoittaa joko lapsen asioihin perehtynyttä asiantuntijaa, asianajajaa tai muuta lainopillisen koulutuksen saanutta henkilöä. Soveltuvuutta arvioitaessa huomioon otetaan henkilön taito ja kokemus sekä tehtävän laajuus ja laatu. Lisäksi merkitystä on sillä, että edunvalvojaksi esitetty henkilö kykenee puolueettomasti arvioimaan asiassa lapsen etua.

Edunvalvojan tehtävät

Lastensuojelun edunvalvojan tehtävänä on toimia lapsen puolueettomana edustajana käyttäen lapsen puhevaltaa määrätyssä asiassa. Edunvalvontamääräyksessä määritetään edunvalvojan tehtävän ja toimivallan rajat. Edunvalvojamääräys voi siten koskea tiettyä lastensuojeluasiaa sosiaalitoimessa tai kattaa esimerkiksi koko lastensuojelun asiakkuuden. On kuitenkin huomattava, että lastensuojelulain nojalla määrätty edunvalvoja voi käyttää lapsen puhevaltaa ainoastaan lastensuojeluasiassa eikä esimerkiksi terveydenhuollossa.

Edunvalvoja tutustuu lapsen elämäntilanteeseen ja huolehtii siitä, että hänen mielipiteensä ja toivomukset tulevat esille lastensuojelun työskentelyssä ja päätöksenteossa. Lisäksi edunvalvoja esittää oman näkemyksensä siitä, mikä olisi lapsen edun kannalta paras ratkaisu. Edunvalvojan tulee pitää lapsi ajan tasalla prosessin etenemisestä.

Lastensuojelun edunvalvonnassa edunvalvoja valvoo, että lapsella on oikeus osallistua ja tulla kuulluksi. Lasta koskevissa päätöksissä lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä ja saada tieto itseään koskevista päätöksistä ja asioista silloin, kun se ei ole lapsen edun vastaista.

Kysy lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lastensuojelun edunvalvojana toimivia voi etsiä Innokylä-verkkoyhteisöstä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]