Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelun avohuolto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojelun avohuollon tukitoimet ovat lastensuojelun ensisijainen toimenpide. Niiden tarkoituksena on edistää ja tukea lapsen kehitystä sekä tukea ja vahvistaa vanhempien, huoltajien ja lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kasvatuskykyä ja -mahdollisuuksia. Tässä artikkelissa tutustutaan lastensuojelun avohuoltoon yleisesti.

Asiakassuunnitelma avohuollon tukitoimien perustana

Sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen velvollisuutena on ryhtyä avohuollon tukitoimiin viipymättä, kun lastensuojelun tarve on todettu. Avohuollon tukitoimien kirjo on laaja ja kattaa muun muassa tuen antamisen perheen ongelmatilanteen selvittämiseen, taloudellisen tuen lapsen koulunkäynnissä, ammatin ja asunnon hankinnassa, lapsen kuntoutumista tukevat hoito- ja terapiapalvelut ja perhekuntoutuksen. Avohuollon tukitoimista valitaan juuri kyseiseen tilanteeseen sopivat tukitoimet yksilökohtaisesti laaditun asiakassuunnitelman mukaisesti. Tämän vuoksi edellä mainittu lista ei ole tyhjentävä, vaan olennaista on, että perhettä ja lasta voidaan tukea juuri kyseiseen tilanteeseen sopivilla keinoilla.

Lastensuojelun avohuollon tukitoimena lapselle voidaan järjestää myös tuen tarvetta arvioivaa tai kuntouttavaa perhehoitoa taikka laitoshoitoa yhdessä hänen vanhempansa, huoltajansa tai muun lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavan henkilön kanssa. Tämä avohuollon tukitoimi eroaa huostaanotosta ja sijaishuollosta, sillä sijoitus tapahtuu yhdessä perheen kanssa. Lapsi voidaan avohuollon tukitoimena sijoittaa lyhytaikaisesti myös yksin lapsen huoltajan ja 12 vuotta täyttäneen lapsen suostumuksella. Sijoituksen edellytyksenä on tällöin, että sijoitus on tarpeen lapsen tuen tarpeen arvioimiseksi, lapsen kuntouttamiseksi tai lapsen huolenpidon järjestämiseksi väliaikaisesti huoltajan tai muun lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavan henkilön sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Yhteistyö huoltajan, vanhemman ja lapsen kanssa

Lähtökohtaisesti avohuollon tukitoimia toteutetaan yhteistyössä lapsen ja tämän vanhempien, huoltajien tai muiden kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kanssa. Näin ollen molempien vanhempien tulee suostua järjestettäviin tukitoimiin. Joissakin tilanteissa kuitenkin riittää, että suostumus saadaan 12 vuotta täyttäneeltä lapselta ja siltä huoltajalta, kenen kanssa lapsi asuu. Päätös tulee tällöin toimittaa myös toiselle huoltajalle. Esimerkkinä voidaan mainita tilanne, jossa toinen huoltaja systemaattisesti vastustaa tukitoimia.

Myös itse avohuollon tukitoimien toteuttamisvaiheessa lasta on tavattava riittävän usein henkilökohtaisesti. Lisäksi hänellä on oikeus saada hänen ikäänsä ja kehitystasoaan vastaavalla tavalla tietoa asiassaan ja esittää siinä mielipiteensä.

Kiireellinen avohuollon tukitoimi

Mikäli lapsi tarvitsee kiireellisesti apua, voidaan avohuollon tukitoimia järjestää kiireellisesti. Tällöin edellytyksenä on, että tukitoimet ovat sekä sopivia, mahdollisia että riittäviä lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi.

Huostaanotto

Mikäli avohuollon tukitoimet eivät ole sopivia, mahdollisia tai riittäviä lapsen edun ja huolenpidon kannalta, sosiaalihuollon velvollisuutena on ottaa lapsi huostaan ja sijoittaa hänet kodin ulkopuoliseen hoitoon. Koska huostaanotto on lastensuojelutyön viimesijaisin keino lapsen kasvun ja kehityksen turvaamiseksi, neuvotellaan asiasta tiiviisti lapsen, hänen vanhempiensa ja huoltajiensa kanssa.

Heräsikö sinulla kysymyksiä? Kysy lakimiehiltämme, he vastaavat mielellään!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]