Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotettu lapsi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotetulle lapselle taataan lastensuojelulaissa useita oikeuksia. Lain tarkoituksena on, että lapsi saisi myös huostaanoton aikana esimerkiksi osallistua mahdollisuuksien mukaan omia asioitaan koskevaan päätöksentekoon ja tulla kuulluksi. Lapsella on oikeus myös saada tietoa itseään koskevista asioista ja pitää yhteyttä läheisiinsä. Lisäksi lapseen kohdistuviin rajoitustoimenpiteisiin saa ryhtyä vain, jos laissa säädetyt edellytykset täyttyvät.

Oikeus saada tietoa

Ensinnäkin lastensuojelulaissa säädetään yleisellä tasolla, että lapselle on hänen ikäänsä ja kehitystasoaan vastaavalla tavalla turvattava oikeus saada tietoa häntä koskevassa lastensuojeluasiassa ja mahdollisuus esittää siinä mielipiteensä. Lisäksi huostaanotetun lapsen oikeudesta saada tietoa säädetään erikseen: lain mukaan lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän on huolehdittava siitä, että sijaishuollossa olevalle lapselle selvitetään hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisella tavalla, miksi hänet on otettu huostaan. Lisäksi lapselle on kerrottava, mihin toimiin hänen asiassaan on ryhdytty tai aiotaan ryhtyä. Lisäksi lapselle on järjestettävä mahdollisuus tavata lastensuojelun työntekijää ja keskustella asioistaan niin, että tilanteessa ei ole läsnä muita.

Oikeus tavata läheisiä

Huostaanotetulle lapselle on turvattava oikeus tavata hänelle läheisiä henkilöitä ja pitää heihin yhteyttä. Lapsen sijaishuoltopaikan on tuettava lapsen yhteydenpitoa läheisiinsä, ja sijaishuoltopaikan etäisyys ei saisi olla este yhteydenpidolle.

Käyttövarat

Lapselle on annettava hänen omaan käyttöönsä tarpeellinen määrä käyttövaroja. Lisäksi hänen opintojaan ja harrastuksiaan on tuettava taloudellisesti tarpeen mukaan.

Rajoitustoimenpiteet sijaishuollossa

Lastensuojelulain mukaisista rajoitustoimenpiteistä ainoastaan yhteydenpidon rajoittaminen on sallittua kaikissa sijaishuollon muodoissa (perhehoito, laitoshuolto tai muu huoltomuoto). Yhteydenpidon rajoittamisen edellytyksenä on ensinnäkin se, että yhteydenpidosta ei ole voitu sopia lasten ja tämän läheisten kanssa. Lisäksi edellytetään esimerkiksi sitä, että yhteydenpito vaarantaa lapsen turvallisuuden tai 12 vuotta täyttänyt lapsi vastustaa yhteydenpitoa.

Rajoitustoimenpiteet laitoshuoltona järjestettävässä sijaishuollossa

Jos sijaishuolto järjestetään laitoshuoltona, lapseen voi yhteydenpidon rajoittamisen lisäksi kohdistaa myös muita, laissa erikseen määriteltyjä rajoitustoimenpiteitä. Laissa säädetään, että rajoitustoimenpiteitä saa käyttää vain, jos se on välttämätöntä esimerkiksi sijaishuoltoon johtaneen päätöksen tarkoituksen toteuttamiseksi tai lapsen oman tai toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden takaamiseksi. Toimenpiteet on lisäksi toteutettava mahdollisimman turvallisesti ja lapsen ihmisarvoa kunnioittaen.

Lain sallimia rajoitustoimenpiteitä ovat tiettyjen aineiden ja esineiden haltuunotto, henkilöntarkastus ja -katsastus, omaisuuden ja lähetysten tarkastaminen, lähetysten luovuttamatta jättäminen, kiinnipitäminen, liikkumisvapauden rajoittaminen, eristäminen ja erityinen huolenpito. Näiden rajoitustoimenpiteiden käyttämisen edellytyksistä on kirjoitettu erillinen artikkelinsa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]