Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto ja huoltaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanoton aikana lapsen hoito ja kasvatus järjestetään sijaishuoltona. Tämä ei kuitenkaan vaikuta huoltajan asemaan lapsen edunvalvojana ja huoltajana. Siispä huoltajalla on edelleen oikeus käyttää puhevaltaa lapsen puolesta kaikissa lapsen omaisuutta ja taloudellisia asioita koskevissa asioissa.

Missä lasta koskevissa asioissa päätöksenteko siirtyy pois huoltajilta?

Lapsen olinpaikkaa, hoitoa, kasvatusta, valvontaa ja muuta huolenpitoa koskeva päätöksenteko siirtyy huostaanoton seurauksena toimielimelle. Pyrkimyksenä kuitenkin on, että lapsen asioita koskevat päätökset sovitaan yhdessä lapsen, vanhempien ja huoltajien kanssa. Kyseisistä asioista keskustellaankin yleensä asiakassuunnitelmaneuvotteluissa. Lisäksi sosiaalityöntekijän tulee häntä sitovan yhteistoimintavelvollisuuden mukaisesti tiedottaa ratkaisuista, jotka vaikuttavat oleellisesti lapsen elämään.

Mitä oikeuksia huoltajilla on huostaanoton jälkeen?

Laissa on myös taattu lapsen huoltajille useita oikeuksia. Ensinnäkin lapsen huoltajilla on oikeus päättää lapsen uskonnosta, nimestä ja kansallisuudesta. Lapsen huoltajia on myös lähtökohtaisesti kuultava silloin, kun tehdään huostaanottoon liittyviä päätöksiä. Kuuleminen voidaan kuitenkin joissain tilanteissa jättää tekemättä. Lisäksi huoltajat saavat hakea muutosta useisiin huostaanottoa koskeviin päätöksiin, kuten päätökseen ottaa lapsi huostaan ja päätökseen sijaishuoltopaikan muuttamisesta. Muutosta haetaan päätöksestä riippuen yleensä joko tekemällä oikaisuvaatimus tai suoraan hallinto-oikeudelta. Tietyissä tapauksissa muutosta haetaan suoraan korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Onko lapsella oikeus pitää yhteyttä huoltajiinsa sijaishuollon aikana?

Lapsella on huostaanoton aikana oikeus pitää yhteyttä hänelle läheisiin henkilöihin ja tavata heitä. Yhteydenpitoa voidaan kuitenkin rajoittaa, jos laissa erikseen säädetyt edellytykset täyttyvät. Yhteydenpito on siis ensisijaisesti lapsen oikeus, mutta välillisesti sillä turvataan myös huoltajille oikeus pitää yhteyttä lapseen.

Kysy lisää oikeuksistasi huoltajana asiantuntevilta lakimiehiltämme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lapsen huolto säilyy huoltajilla sijoituksen aikana, kuitenkin tietyin rajoituksin

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]