Minilex - Lakipuhelin

Huostaanoton ja avohuollon yhteys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotto ja avohuolto ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa, sillä huostaanottoon saadaan ryhtyä vain, jos avohuollon tukitoimet eivät olisi lapsen edun mukaisia. Avohuolto on siis aina ensisijainen vaihtoehto ja huostaanotto viimesijainen. Joskus huostaanottoon voidaan kuitenkin ryhtyä myös ilman aiempia avohuollon tukitoimia, jos on selvää, että ne eivät olisi sopivia tai mahdollisia lapsen etu huomioiden.

Mitä tukitoimia avohuoltoon kuuluu?

Avohuollon tukitoimia ovat muun muassa ongelmatilanteiden selvittäminen, lapsen taloudellinen tukeminen koulunkäynnissä, asunnon hankinnassa ja työhön sijoittumisessa sekä perhekuntoutus. Jos lastensuojelun tarve johtuu olennaisilta osin riittämättömästä toimeentulosta tai puutteellisista asuinolosuhteista, kunnan on viivytyksettä järjestettävä riittävä taloudellinen tuki sekä korjattava asuinolosuhteisiin liittyvät puutteet.

Avohuollon tukitoimiin on ryhdyttävä, kun lastensuojelun tarve on todettu. Avohuollon tukitoimien tarkoituksena on edistää ja tukea lapsen myönteistä kehitystä kotona sekä tukea ja vahvistaa vanhempien, huoltajien ja lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kasvatuskykyä ja -mahdollisuuksia. Avohuollon tukitoimia toteutetaan yhdessä lapsen ja vanhempien, huoltajien ja muiden lapsen kasvatuksesta ja hoidosta vastaavien henkilöiden kanssa.

 

Mitä huostaanotolla tarkoitetaan?

Huostaanotolla tarkoitetaan lapsen ottamista sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen huostaan ja lapselle järjestetään sijaishuolto kodin ulkopuolella. Siihen saadaan ryhtyä vain, mikäli avohuollon tukitoimet eivät olisi lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi sopivia tai mahdollisia taikka ne ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Ennen huostaanottopäätöstä perhe on yleensä ollut avohuollon kautta lastensuojelun asiakkaana jo pidempään, mutta avohuolto on osoittautunut riittämättömäksi.

Sosiaalihuollosta vastaavalla toimielimellä on velvollisuus ottaa lapsi huostaan, jos lapsen terveys ja kehitys uhkaa vakavasti vaarantua lapsen huolenpidossa olevien puutteiden, muiden kasvuolosuhteiden, lapsen päihteiden käytön, lapsen tekemän rikoksen tai muun vastaavan syyn takia.

Huostaan otetun lapsen sijaishuolto voidaan järjestää perhehoitona, laitoshuoltona tai muulla lapsen tarpeiden edellyttämällä tavalla. Sijoittamisen yhteydessä lapsen terveydentila on tutkittava. Sijaishuoltopaikkaa valittaessa otetaan huomioon muun muassa huostaanoton perusteet, lapsen tarpeet sekä sisarussuhteiden ja muiden läheisten ihmissuhteiden ylläpitäminen. Mahdollisuuksien mukaan otetaan huomioon myös kielellinen, kulttuurinen ja uskonnollinen tausta.

Kysy lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]