Minilex - Lakipuhelin

Itsetuhoisen nuoren huostaanotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotto on viimesijainen keino turvata lapsen kehitys ja kasvu. Lapsi on otettava sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen huostaan, jos lapsen terveys ja kehitys ovat vakavassa vaarassa lapsen huolenpidon tai muiden kasvuolosuhteiden puutteiden vuoksi tai, jos lapsi vakavasti vaarantaa terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai käyttäytyy muulla niihin rinnastettavalla tavalla. Huostaanotto ja sijaishuollon järjestäminen ovat mahdollisia vain, jos lievemmät keinot eivät ole riittäviä turvaamaan lapsen etua. 

Mikäli nuori on itsetuhoinen ja sen vuoksi huostaanotettu, voidaan nuoreen kohdistaa rajoitustoimenpiteitä sijaishuollon aikana. Vain sellaiset toimenpiteet ovat sallittuja, jotka ovat välttämättömiä nuoren terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi ja ne tulee toteuttaa turvallisesti nuoren ihmisarvoa kunnioittaen. Tällaisena toimenpiteenä voidaan tehdä muun muassa aineiden (esimerkiksi päihteiden) ja esineiden takavarikointi, joiden tarkoituksena on nuoren itsensä vahingoittaminen. Nuorelle on mahdollista tehdä myös henkilöntarkastus, jos on epäilystä, että hänellä voi olla tällaisia aineita tai esineitä vaatteissaan tai muutoin yllään. Myöskin hänen käytössään olevat tilat, omaisuus ja hänelle lähetettyjen pakettien ja kirjeiden sisältö voidaan tarkastaa näiden aineiden ja esineiden varalta, jos siihen on perusteltu epäilys. 

Jos nuori käyttäytyy sekavasti ja uhkaavasti ja sen perusteella todennäköisesti vahingoittaisi itseään, voi laitoksen johtaja tai laitoksen hoito- ja kasvatushenkilökuntaan kuuluva henkilö pitää hänestä kiinni rauhoittaakseen häntä tai siirtää hänet kiinnipitämällä. Kiinnipitämisen tulee olla nuoren hengen, terveyden tai turvallisuuden välittömän vaarantumisen vuoksi välttämätöntä ollakseen oikeutettu teko. Sen on lisäksi oltava luonteeltaan hoidollista ja huollollista sekä kokonaisuutena arvioiden puolustettavaa, kun otetaan huomioon nuoren käyttäytyminen ja tilanne muutoinkin. Kiinnipitäminen tulee lopettaa heti, kun se ei enää ole välttämätöntä. 

Nuorta voidaan kieltää määräajaksi poistumasta laitoksen alueelta, laitoksesta tai tietyn asuinyksikön tiloista, jos se on välttämätöntä nuoren suojelemiseksi hänen itseään vakavasti vahingoittavalta käyttäytymiseltään. Nuori voidaan myös eristää muista laitoksen lapsista, jos hän käyttäytymisensä perusteella on vaaraksi itselleen tai muille. Eristäminen tulee kuitenkin lopettaa heti, kun se ei enää ole välttämätöntä. 

Lakimiehemme auttavat mielellään huostaanottoon liittyvissä kysymyksissä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]