Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelu turvapaikanhakijalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilöä, joka hakee suojelua ja oleskeluoikeutta toisesta maasta esimerkiksi sodan tai turvattomuuden vuoksi kutsutaan turvapaikanhakijaksi. Turvapaikanhakijoina voivat olla myös alaikäiset lapset, jotka voivat tarvita lastensuojelun toimenpiteitä. Turvapaikanhakijalapsille ja -perheillä on yhtäläinen oikeus lastensuojelun toimenpiteisiin. Suomessa asuvia lapsia kohdellaankin saman lastensuojelulain mukaisesti. Lisäksi vastaanottotoiminta perustuu lakiin kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta.

Turvapaikanhakijalapset ovat haavoittuvainen ryhmä kokemustensa vuoksi. Lapsen matka kohti Suomea on saattanut olla pitkä ja raskas, ja välissä on saattanut olla useita vaiheita. Lapset ovat saattaneet joutua jättämään perheensä kotimaahansa tai suku voi olla levittäytyneenä useaan eri maahan, joka tuottaa ikävää, pelkoa ja surua. Usein turvapaikanhakijalapset ovat nähneet vainoa, kidutusta tai sotaa, ja he ovat saattaneet kokea väkivaltaa ja syrjintää.

Syyt lastensuojelun tarpeelle ovat moninaiset. Kokemusten lisäksi kulttuuriset erot ja perheiden ongelmat voivat tuottaa tarvetta lastensuojelun toimenpiteille. Perheissä saattaa olla ongelmia lastenkasvatuksen kanssa tai käsitykset lastenhoidosta voivat poiketa perheiden ja suomalaisten viranomaisten välillä. Uusi ja erilainen kulttuuri sekä uudet tavat vievät voimia ja tuovat omat haasteensa totuttautumiselle. Myös pitkä ja raskas turvapaikkaprosessi itsessään voi johtaa lastensuojelun tarpeeseen.

Turvapaikanhakijalapset voivat olla turvapaikanhakijoina yksin tai perheidensä kanssa. Turvapaikanhakijat tulevat yleensä monista eri maista, ja suomen kielen taitoa on harvoilla. Siksi lastensuojelun eristyispiirteenä ovat tulkkaus- ja kääntämisavun tarve, jota järjestetään tarpeen vaatiessa. Alaikäiselle on turvattu erityisjärjestelyjä: esimerkiksi jokainen ilman vanhempaa Suomeen tullut turvapaikanhakija sijoitetaan lapsille takoitettuihin vastaanottokeskuksiin. Lisäksi lapselle määrätään edustaja, joka selvittää lapsen toivomukset ja auttaa viranomaistoimenpiteissä.

Turvapaikanhakijoiden asuinpaikkana on yleensä vastaaottokeskus. Valtio vastaa lastensuojelun kustannuksista, sillä turvapaikanhakijalapsilla ei ole pysyvää asuinkuntaa. Kunta vastaa lastensuojelun sisällöstä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]