Minilex - Lakipuhelin

Yksinhuoltaja huostaanotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikä on yksinhuoltajuuden merkitys huostaanotossa? Ensinnäkin yksinhuoltajuus tarkoittaa, että lapsen huoltajuus on vain yhdellä henkilöllä. Tämä voi olla esimerkiksi toinen lapsen vanhemmista. Tällöin yksinhuoltaja itse päättää muun muassa lapsen huollosta, kasvatuksesta ja terveydenhuollosta. Lapsella voi olla kaksi vanhempaa ja vain yksi huoltaja.

Lastensuojelussa on säädetty vanhemman ja huoltajan oikeudesta tulla kuulluksi huostaanottoa koskien, vanhemmalla ja huoltajalla on myös oikeus vastustaa lapsen huostaanottoa. Kun lapsi joudutaan ottamaan huostaan ja sijoittamaan kotinsa ulkopuolelle voidaan lapsi mahdollisesti sijoittaa toiselle vanhemmista, jos vanhemmat asuvat erillään. Lapsi voidaan myös sijoittaa kummankin vanhemman kodin ulkopuolelle. Vanhemmilla on oikeus tulla kuulluksi lapsen huostaanottoon liittyen ja lähtökohtana on, että huostaanotto toteutuisi yhteistyössä vanhempien kanssa riippumatta vanhempien asuinjärjestelyistä.

Lapsen vanhemmilla on myös oikeus pitää yhteyttä lapseen huostaanoton ja sijaishuollon aikana, tätä voidaan kuitenkin rajoittaa esimerkiksi sillä syyllä, että yhteydenpito lapsen kanssa on tälle haitallista.

Lapsi voidaan ottaa huostaan vanhempien asumisjärjestelyistä riippumatta, edellytyksenä on, että laissa säädetyt vaatimukset täyttyvät. Yhteishuoltajuus voi vaikuttaa huostaanottopäätöksen kokonaisharkintaan, sillä tämä perustuu laajaan tapauskohtaiseen harkintaan, jossa huomioidaan asiaan vaikuttavat seikat. Vastaavasti yksinhuoltajuus vaikuttaa huostaanoton arviointiin, koska kyse on lapsen huoltajuuteen kuuluvasta seikasta.

Huoltajuuden erillisyys vanhemmuudesta vaikuttaa huostaanottoon. Lastensuojelulaissa on säädetty osassa asioista niin, että kyseessä on vain huoltajan oikeus. Tällöin merkitystä on sillä, onko lapsen vanhempi myös tämän huoltaja eli miten huoltajuus on järjestetty. Esimerkiksi lapsen huoltaja voi vastustaa huostaanottoa ja siihen liittyvää sijaishuollonpäätöstä niin, että sosiaalitoimen työntekijän on vietävä asia hallinto-oikeuteen. Lapsen vanhemmalla ei ole tällaista oikeutta. Vanhempi voi kuitenkin valittaa hallinto-oikeuteen huostaanottopäätöksestä.

Jos sinulle jäi kysyttävää tai haluat tietää enemmän, ota yhteyttä. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]