Minilex - Lakipuhelin

Nuoren huostaanotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huostaanottoa säännellään lain tasolla muun muassa huostaanoton järjestämiseen ja huostaanoton sisältöön liittyen. Lapsen tai nuoren huostaanotto on mahdollista näin ollen pelkästään laissa määritellyillä perusteilla. Lapsi on määritelty lastensuojelulaissa alle 18-vuotiaaksi ja nuori puolestaan 18–24-vuotiaaksi henkilöksi. Jos kyse on alle 18-vuotiasta nuoresta, on häntä lain näkökulmasta tarkasteltuna perusteltua pitää lapsena. Varsinkin yleisessä keskustelussa nuorena pidetään usein myös nuorempia henkilöitä kuin mitä lastensuojelulaissa asiasta määritellään. Näin ollen alle 18-vuotiaaseen nuoreen, kuten muihinkin lapsiin, pätevät lastensuojelua koskevat säännökset.

Lapsen ja nuoren välinen erottelu voi saada merkitystä esimerkiksi lastensuojelun tarvetta arvioitaessa, kun tehdään lasta tai nuorta koskevia päätöksiä. Tällöin on kiinnitettävä erityistä huomiota niihin mielipiteisiin ja toivomuksiin, joita lapsi tai nuori esittää. Lastensuojelulta vaaditaan yleisesti ottaen sitä, että se takaa nuorille, lapsille ja heidän perheilleen tarvittavan tuen ja avun silloin, kun lastensuojelun tarve tulee kyseeseen. Artikkelin aikana huomio kiinnitetään niin huostaanoton sisältöön kuin siihen, milloin huostaanotto päättyy ja millaisia seikkoja huostaanoton suhteen saattaa olla olennaista huomioida.

Milloin lapsi tai nuori voidaan huostaanottaa?

Tarkasteltaessa lapsen huostaanoton tapahtumista on hyvä huomioida, että seuraavaksi mainitut seikat soveltuvat myös nuoriin, jotka ovat alle 18-vuotiaita. Ikä voi toisaalta vaikuttaa tiettyihin huostaanoton kuluessa tapahtuviin arviointeihin. Sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen on otettava lapsi huostaan ja järjestettävä hänelle sijaishuolto, jos hänen huolenpidossaan tai muissa kasvuolosuhteissaan olevat puutteet uhkaavat vaarantaa hänen terveyttään tai kehitystään vakavasti. Lisäksi huostaanotto on tehtävä, jos lapsi itse vaarantaa omaa terveyttään tai kehitystään vakavasti esimerkiksi käyttämällä huumeita, tekemällä rikollisen teon, jota ei voida pitää vähäisenä tai toimimalla muulla edellä mainittuihin rinnastettavissa olevalla tavalla. Huostaanottoon ja sijaishuollon järjestelyyn ryhtyminen on mahdollista kuitenkin vain, jos avohuollon toimet eivät ole sopivia lapsen edun mukaiseen huolenpitoon tai ne ovat jo osoittautuneet riittämättömiksi. Lisäksi sijaishuolto tulee arvioida lapsen oman edun mukaiseksi. Lapsen iän ja kehitystason katsotaan vaikuttavan muun muassa siihen, millä tavalla hänen omaa mielipidettään voidaan huostaanoton yhteydessä selvittää.

Lapsen etu ja huostaanottoa koskeva päätöksenteko

Huostaanotolta edellytetään lapsen edun mukaisuutta ja lapsen etua arvioitaessa huostaanottoprosessissa, on tarkoituksena kokonaisharkinnan tekeminen. Näin ollen myös lapsen tai nuoren ikä voi vaikuttaa siihen, millaiset seikat päätöksenteossa korostuvat. Huomioitaviksi voivat tulla esimerkiksi lapsen tai nuoren tilanne ja erityistarpeet. Eri-ikäisten lasten arviointi keskittyy osin samoihin seikkoihin, mutta lapsen iällä ja kehitystasolla voi olla myös merkitystä sen kannalta, mihin asioihin on järkevää kohdistaa tarkastelua mahdollisesti korostetummin. Lapsen edun arvioinnin tulee olla lähtökohtaisesti lapsilähtöistä niin, että tarkasteltaviksi tulevat hänen tarpeensa ja hänen etunsa toteuttaminen käytännössä. Huomiota voidaan kiinnittää lapsen tarpeiden lisäksi myös hänen huoltoon, kasvatukseen ja toivomuksiinsa. Asian ratkaisu tulee tehdä lapsen edun mukaisesti tilanteessa, jossa syntyy ristiriitaa lapsen ja hänen vanhempansa etujen välillä.

Lapsen omalla mielipiteellä tulee olla merkitystä ja huostaanoton osalta on pohdittava myös sitä, miten se sopii nimenomaan käsiteltävänä olevaan tilanteeseen. Arvioitavaksi tulee, onko sijaishuollon avulla mahdollista turvata lapselle paremmin sekä tasapainoinen kehitys, hyvinvointi että läheiset ja jatkuvat ihmissuhteet. Nuoren huostaanotossa voidaan tarkastella eri vaihtoehtoja pohtien sitä, mikä niistä takaisi nuorelle mahdollisuuden saada ikänsä ja kehitystasonsa mukaista valvontaa ja huolenpitoa, ymmärrystä ja hellyyttä. Arviota tehtäessä voidaan huomioida myös useita muita seikkoja, jotka saattavat muodostua erilaisiksi liittyen siihen, onko huostaanotettava henkilö lapsi vai nuori.

Milloin huostaanotto päättyy?

Vaikka nuoreen voidaan soveltaa pitkälti samoja huostaanottoon liittyviä ajatuksia kuin lapseen, on olennaista kiinnittää huomiota hetkeen, jona lapsi täyttää 18 vuotta. Lain mukaan lapsi on kyseisestä ajankohdasta lähtien nuori siihen saakka, kun hän täyttää 24 vuotta. Huostaanoton katsotaan olevan yleisesti ottaen voimassa toistaiseksi. Jos huostassapidon ja sijaishuollon tarve päättyy, tulee tietyn viranhaltijan tehdä asiaa koskeva päätös sen jälkeen, kun lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä on valmistellut asian. Huostassapitoa ei tule lopettaa, jos lopettamisen katsotaan olevan selvällä tavalla lapsen etua vastoin. Huostassapidon jatkamisen edellytykset tulee arvioida asiakassuunnitelmaa tarkistettaessa lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän toimesta silloin, jos lapsi tai huoltaja on hakenut huostassapidon lopettamista tai arviointi muutoin näyttäytyy tarpeellisena. Arvioitaessa huostassapidon lopettamista tulevat tarkasteltaviksi erinäiset, laissa tarkemmin määritellyt, seikat. Lapsen huostassapito lakkaa yleisesti ottaen silloin, kun hän täyttää 18 vuotta, eli toisin sanoen, kun hänestä tulee nuori.

Lapsen ja nuoren jälkihuolto

Kun sijaishuolto päättyy, on lapsella tai nuorella mahdollisuus saada sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen järjestämää jälkihuoltoa. Mahdollisuus jälkihuollon saamiseen taataan myös silloin, kun kyse on avohuollon tukitoimena tapahtuneesta sijoituksesta, joka on päättynyt, mikäli sijoituksen kesto on yhtäjaksoisesti ollut vähintään puoli vuotta, kohdistuen yksin lapseen. Jälkihuoltoa katsotaan voitavan antaa myös muulle kuin lastensuojelun asiakkaana olleelle nuorelle. Kunta ei ole velvollinen järjestämään jälkihuoltoa lapselle enää sen jälkeen, kun on kulunut viisi vuotta lapsen kodin ulkopuolisen sijoituksen jälkeisestä lastensuojelun asiakkuudesta. Nuoren osalta on merkityksellistä, että 18 vuotta täyttänyt nuori on edelleen oikeutettu jälkihuoltoon, mutta oikeus jälkihuollon saamiseen päättyy viimeistään nuoren täyttäessä 25 vuotta. Kun jälkihuolto päättyy, on sosiaalityöntekijän tarpeen vaatiessa laadittava nuoren kanssa suunnitelma, joka sisältää sellaiset palvelut sekä tukitoimet, jotka ovat nuoren käytettävissä vielä jälkihuollon jälkeenkin.

Yleisesti ottaen voidaan tiivistää, että nuoren ikä ja kehitystaso voivat vaikuttaa sekä huostaanottoon että lastensuojelun toteuttamiseen. Artikkelin aikana on luotu suppea katsaus nuoren huostaanoton sisältöön. Edelleen epäselviksi jääneiden kysymysten osalta saattaa olla suositeltavaa olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Alle 18-vuotiasta nuorta pidetään edelleen myös lapsena.

- Huostaanotto päättyy tavallisesti silloin, kun lapsi täyttää 18 vuotta.

Varoitukset

- Lapsen tai nuoren ikä on huostaanoton suhteen huomionarvoinen asia esimerkiksi silloin, kun tarkastellaan huostaanoton tarvetta ja kuullaan lapsen tai nuoren omia mielipiteitä ja näkemyksiä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]