Minilex - Lakipuhelin

Vanhemman oikeudet huostaanotossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laki takaa huostaanotetun lapsen vanhemmille useita oikeuksia. Se, mitä seuraavassa tekstissä mainitaan vanhemmista, koskee lähtökohtaisesti myös lapsen muuta huoltajaa tai henkilöä, jonka hoidossa ja kasvatuksessa lapsi on.

Kuuleminen

Lapsen vanhempia on kuultava ennen kuin tehdään huostaanottoa ja siihen liittyvää sijaishuoltoa koskeva päätös. Lisäksi heitä on kuultava ennen kuin tehdään päätöksiä, jotka koskevat huostaanoton aikaisen sijaishuoltopaikan muuttamista tai huostassapidon lopettamista. Vanhempien kuuleminen tarkoittaa, että heille on annettava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista asioista, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun.

Vanhempia ei kuitenkaan tarvitse kuulla seuraavissa tilanteissa:

1) Vanhempi ei pidä lapseen yhteyttä, ja kuulematta jättämistä voidaan pitää tämän takia perusteltuna. Lisäksi edellytetään, että kuuleminen ei ole ehdottoman välttämätöntä asian selvittämiseksi.

2) Vanhemman asuin- tai olinpaikkaa ei voida kohtuullisin toimenpitein selvittää.

3) Kuulemisesta saattaa aiheutua vakavaa vaaraa lapsen kehitykselle tai turvallisuudelle ja kuulematta jättämistä on pidettävä lapsen edun toteutumisen kannalta välttämättömänä.

Vaikka vanhempaa ei edellä mainittujen syiden takia kuultaisi asiassa, hänelle on kuitenkin annettava tiedoksi huostaanottoa koskeva päätös.

Yhteydenpito

Huostaanotetun lapsen hoito ja kasvatus järjestetään sijaishuoltona. Sijaishuolto voi tapahtua mm. perhehoitona tai laitoshuoltona. Lain mukaan sijaishuollon aikana lapsella on oikeus tavata vanhempiaan ja pitää heihin yhteyttä, ja sijaishuoltopaikan on tuettava tätä yhteydenpitoa. Oikeus yhteydenpitoon on siis ensisijaisesti lapsen oikeus.

Yhteistoimintavelvoite

Huostaanoton aikana sosiaalilautakunta päättää lapsen olinpaikasta, hoidosta, kasvatuksesta, valvonnasta ja muusta huolenpidosta. Huostaanoton aikana voidaan myös päättää lapsen ja vanhempien välisen yhteydenpidon rajoittamisesta. Näitä päätöksiä tehdessä on kuitenkin pyrittävä yhteistyöhön lapsen vanhempien kanssa.

Muutoksenhaku

Vanhemmat saavat hakea muutosta moniin huostaanottoon ja sijaishuoltoon liittyviin päätöksiin. Muutosta voi hakea mm. päätökseen ottaa lapsi huostaan, päätökseen sijaishuoltopaikan muuttamisesta sekä päätöksiin yhteydenpidon rajoittamisesta ja huostassapidon lopettamisesta. Muutosta haetaan yleensä hallinto-oikeudelta. Muutosta haetaan kuitenkin korkeimmalta hallinto-oikeudelta siinä tapauksessa, että päätöksen huostaanotosta on tehnyt hallinto-oikeus. Hallinto-oikeus tekee huostaanottopäätöksen, jos lapsen huoltaja tai 12 vuotta täyttänyt lapsi vastustaa huostaanottoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]