Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelun keinot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojelun tarkoituksena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista on vanhemmilla. Tässä artikkelissa tutustutaan lastensuojelutyössä käytettäviin menetelmiin.

Lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu

Varsinaista lapsi- ja perhekohtaista lastensuojelua toteutetaan laatimalla asiakassuunnitelma ja järjestämällä avohuollon tukitoimia. Lisäksi lapsi voidaan tarpeen vaatiessa sijoittaa kiireellisesti kodin ulkopuoliseen hoitoon ja ottaa huostaan. Huostaanoton jälkeen lastensuojelua toteutetaan jälkihuollon muodossa.

Avohuollon tukitoimet

Suurin osa lapsi- ja perhekohtaisesta lastensuojelusta toteutetaan lapsen ja perheen elämäntilanteen paranemiseen tähtäävillä avohuollon tukitoimilla. Avohuollon tukitoimet voivat sisältää esimerkiksi terveydenhuollon tai oppilashuollon tukipalveluita. Niiden tarkoituksena on tukea lasta ja perhettä ongelmatilanteen selvittämisessä ja tarvittaessa esimerkiksi avustaa lasta taloudellisesti asunnon hankkimisessa.

Tukitoimet pyritään suunnittelemaan ja niistä pyritään sopimaan yhdessä lapsen ja perheen kanssa ja ne perustuvat kirjalliseen asiakassuunnitelmaan. Asiakassuunnitelmaan kirjataan ne olosuhteet ja asiat, joihin pyritään vaikuttamaan, lapsen ja hänen perheensä tuen tarve, palvelut ja muut tukitoimet, joilla tuen tarpeeseen pyritään vastaamaan, sekä arvioitu aika, jonka kuluessa tavoitteet pyritään toteuttamaan. 

Huostaanotto ja sijaishuolto

Mikäli avohuollon tukitoimet eivät riitä auttamaan lasta, on lapsella oikeus huostaanottoon ja sijaishuoltoon. Huostaanottoon ryhdytään kuitenkin ainoastaan silloin, kun laissa sille asetetut edellytykset täyttyvät. Täten, huostaanotto tulee kyseeseen ainoastaan, jos lapsen huolenpidossa tai muissa kasvuolosuhteissa olevat puutteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä. Lisäksi huostaanottoon voidaan ryhtyä, jos lapsi itse vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikoksen tai muulla näihin rinnastettavalla käyttäytymisellä. Huostaanottoa jatketaan niin kauan, kuin sen edellytykset ovat voimassa ja se on lapsen edun mukaista.

Sijaishuollolla puolestaan tarkoitetaan lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella joko laitoksessa tai perheessä. Sijoitus on mahdollista tehdä myös sukulaisperheeseen.

Jälkihuolto

Lapsen sijoituksen päättymisen jälkeen lapselle ja nuorelle järjestetään jälkihuoltoa, jonka tarkoituksena on auttaa lasta tai nuorta kotiutumisessa tai itsenäistymisessä. Sosiaalityöntekijä voi jälkihuollon päätyttyä laatia yhdessä nuoren kanssa suunnitelman, johon kirjataan jälkihuollon päättymisen jälkeen nuoren käytettävissä olevat palvelut ja tukitoimet.

Heräsikö sinulla kysymyksiä? Lakimiehemme vastaavat mielellään!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]