» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Huostaanotto on voimassa toistaiseksi. Näin ollen huostaanotto päättyy, kun huostaanoton edellytykset eli kriteerit, joiden täyttyessä sosiaaliviranomainen on velvollinen suorittamaan huostaanoton, eivät tule enää kyseeseen. Huostaanoton purkautuminen voidaan ymmärtää tällaisena huostaanoton päättymisenä, vaikka purkautuminen voidaan myös ymmärtää eri asiaksi kuin huostaanoton päättyminen.
Huostaanottopäätöksen raukeaminen
Huostaanottopäätös raukeaa, jos täytäntöönpanoon ei ole ryhdytty kolmeen kuukauteen päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta eli, kun siitä ei voida enää valittaa hallinto-oikeuteen. Viimeistään ratkaisu tulee lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä.
Perheenyhdistyminen
Sosiaalityöntekijä arvioi huostassapidon jatkamisen edellytykset asiakassuunnitelman tarkistamisen yhteydessä tai vähintään kerran vuodessa. Lisäksi edellytysten olemassaolo arvioidaan lapsen tai huoltajan hakiessa huostassapidon lopettamista tai kun se muutoin osoittautuu tarpeelliseksi.
Huostaanotto loppuu, kun viranomainen arvioi, etteivät huostaanottoon johtaneet syyt ole enää käsillä ja lapsi voi siten palata takaisin kotiinsa. Tätä kutsutaan myös perheenyhdistymiseksi. Tämä voi johtua siitä, että olosuhteet lapsen kotona ovat muuttuneet niin, että lapsi voidaan palauttaa kotiin.
Päätös huostaanoton purkautumisesta
Huostaanotto voi purkautua eli loppua viranomaisen päätöksen perusteella, tuomioistuimen päätöksellä tai lapsen tullessa täysi-ikäiseksi.
Tehtäessä päätöstä huostaanoton lopettamisesta ensisijaisessa asemassa on lapsen edun huomioon ottaminen. Lisäksi huomioon otetaan sijaishuollon kestoaika, lapsen ja sijaishuoltoa antavan välinen kiintymyssuhde, lapsen ja hänen vanhempiensa välinen kanssakäyminen sekä lapsen oma mielipide. Ratkaisuun vaikuttavat luonnollisesti myös lapsen ikä, koulunkäynti, harrastukset ja huostaanoton lopettamisen mahdolliset vaikutukset lapsen elämään.
Kysy lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa