Minilex - Lakipuhelin

Äkillinen huostaanotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotto on yleensä pitkä prosessi, jota valmistellaan huolella yhteistyössä perheen kanssa. Äkillinen huostaanotto tulee kuitenkin mahdolliseksi tilanteissa, joissa lapsen terveys on välittömässä vaarassa. Huostaanotto on aina radikaalisti ihmisten elämään ja yksityisyyteen vaikuttava toimenpide, joten äkillinen huostaanotto on lastensuojelun viimesijainen vaihtoehto. Ensisijaisena vaihtoehtona on avohuollon toimenpiteet, ja niiden ollessa riittämättömiä tai mahdottomia, tulee mahdolliseksi huostaanotto ja sen seurauksena sijaishuolto. Äkillisestä huostaanotosta käytetään laissa termiä kiireellinen sijoitus.

Sosiaalihuollon toimielimen on järjestettävä lapselle sijaishuoltona hänen tarvitsemansa hoito ja huolto, jos lapsen terveys tai kehitys on välittömässä vaarassa huolenpidossa olevien puutteiden tai muiden kasvuolosuhteiden vuoksi. Kiireellinen sijoitus tulee mahdolliseksi myös silloin, jos lapsi itse aiheuttaa välittömän vaaran terveydelleen tai kehitykselleen. Kriteerinä äkilliselle huostaanotolle on siis aina välitön vaara lapsen terveydelle tai kehitykselle. Usein perusteena kiireelliselle sijoitukselle on päihteiden käyttö tai mielenterveysongelmat. Kiireellisen sijoituksen aikana sosiaalihuollosta vastaavalla toimielimellä on oikeus päättää lapsen asioista.

Päätöksen kiireellisestä sijoituksesta tekee sosiaalityöntekijä. Kiireellinen sijoitus voi kestää enintään 30 päivää. Sijoitus voi jatkua pidempään ilman erillistä päätöstä, jos sosiaalihuollon johtava viranhaltija tekee 30 päivän kuluessa kiireellisen sijoituksen alkamisesta hallinto-oikeudelle huostaanottoa koskevan hakemuksen tai ennen päätöstä lapsen kiireellisestä sijoituksesta huostaanottoa koskeva asia on jo vireillä hallinto-oikeudessa tai korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Kiireellistä sijoitusta voidaan erillisellä päätöksellä jatkaa, jos 30 päivää ei ole riittävä lapsen huostaanoton tarpeen selvittämiseksi tai riittävien tukitoimien kartoittamiseksi. Tämä päätös edellyttää, että tarvittavista lastensuojelutoimenpiteistä ei ole mahdollista päättää ilman lisäselvityksiä, näitä lisäselvityksiä ei ole mahdollista saada 30 päivässä kiireellisen sijoituksen alkamisesta ja kiireellisen sijoituksen jatkaminen on lapsen edun mukaista.

Kiireellinen sijoitus raukeaa, jos päätöstä huostaanotosta ei ole tehty taikka hakemusta hallinto-oikeudelle ei ole lähetetty 30 päivän kuluessa kiireellisen sijoituksen alkamisesta tai ennen kiireellisen sijoituksen jatkopäätöksen päättymistä. Tällöin sosiaalityöntekijän on tehtävä päätös kiireellisen sijoituksen lopettamisesta. Samoin päätös on tehtävä silloin, kun peruste kiireelliselle sijoitukselle on lakannut.

Lapsen, vanhemman, huoltajan sekä muun lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavan henkilön mielipide ja käsitys asiasta on selvitettävä ennen päätöstä kiireellisestä sijoituksesta, sen jatkamisesta tai lakkaamisesta. Selvitys voidaan jättää tekemättä, jos selvittämisestä aiheutuva asian käsittelyn viivästyminen aiheuttaa haittaa lapsen terveydelle, kehitykselle tai turvallisuudelle. Jos selvitystä ei ole tehty, on kiireellisestä sijoituksesta tiedotettava mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen. Tiedottamisen yhteydessä on varattava tilaisuus esittää mielipiteensä asiasta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]