Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto tai sijoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotto tarkoittaa kunnan sosiaalitoimen tekemää päätöstä siitä, että huostaanoton laissa säädetyt kriteerit täyttyvät. Tällöin sosiaalitoimi on velvollinen tekemään huostaanottopäätöksen, jonka perusteella lapsi sijoitetaan pääsääntöisesti kodin ulkopuoliseen hoitoon.

Sijaishuollon eri toteuttamismuodot

Sijaishuollossa lasta hoidetaan oman kodin ulkopuolella. Pääsääntöisesti huostaan otettu lapsi on joko perhehoidossa tai lastensuojelulaitoksessa. Ennen lapsen sijoittamista tulee kuitenkin selvittää, voisiko joku lapsen läheisistä huolehtia hänestä.

Sijoituspaikan valinta perustuu lapsen tarpeisiin. Lisäksi päätöstä tehtäessä voidaan mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon lapsen uskonnollinen, kielellinen ja kulttuurinen tausta.

Eräissä tapauksissa myös koko perhe voidaan sijoittaa asumaan laitokseen lapsen kanssa. Tällainen ratkaisu voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun on tarve arvioida perheen tilannetta tai kun kyseessä on hyvin pieni lapsi. Koko perhe voidaan sijoittaa esimerkiksi perhekuntoutuskeskukseen tai päihdehuoltolaitokseen.

Kotiin sijoitus huostaanoton aikana

Huostaanotto ei kuitenkaan aina välttämättä tarkoita lapsen sijoittamista kodin ulkopuoliseen hoitoon. Oikeuskäytännössä on katsottu, että lapsi voidaan eräissä tapauksissa sijoittaa vanhempansa tai muun huoltajansa hoitoon huostaanoton aikana. Tällainen ratkaisu voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun huostaanoton perusteena on lapsen puutteellinen terveydenhuolto. Edellytyksenä tällöin on, että lapsi pystyy asumaan kotonaan eli huostaanotolle ei ole olemassa muita perusteita kuin terveydenhuollon saaminen. Tiivistetysti voidaan sanoa, että kotiin sijoittamisen tulee olla kaikin tavoin lapsen edun mukaista.

Lisäksi lapsi voidaan sijoittaa väliaikaisesti, kuitenkin enintään kuuden kuukauden ajaksi, vanhempansa tai muun huoltajansa hoidettavaksi silloin, kun tarkoituksena on valmistella kotiin palaamista kodin ulkopuolisen sijoituksen jälkeen. Tällöin lapsen ja kodin tilannetta seurataan asiakassuunnitelmassa määritelty aika, jonka kuluessa tehdään päätös siitä, voidaanko huostaanotto lopettaa.

Huostaanotto ja kodin ulkopuoliseen hoitoon sijoittaminen viimesijaisina keinoina

On syytä korostaa, että lapsen huostaan ottaminen ja sijaishuollon järjestäminen on aina arvioitava tapauskohtaisesti ja lastensuojelu on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä lapsen vanhempien ja huoltajien kanssa. On myös hyvä muistaa, että huostaanotto ja sijaishuolto ovat lastensuojelun viimesijaisia keinoja, joiden perimmäinen tarkoitus on se, että olot kotona paranisivat niin, että lapsi pääsisi takaisin kotiinsa. Huostaanoton ja sijoituksen tarve arvioidaan siis tapauskohtaisesti ja arvioinnissa esille tulevien seikkojen perusteella viranomainen arvioi, tuleeko kysymykseen huostaanotto vai huostaanotto ja sijoitus. Myös lapsen vanhemmilla on mahdollisuus lausua mielipiteensä siitä, mitä he pitävät parhaana vaihtoehtoa.

Lakimiehemme vastaavat kysymyksiisi. Ota yhteyttä jo tänään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]