Minilex - Lakipuhelin

Vuokran määrä on sopimuksenvarainen asia

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuokra määräytyy lähtökohtaisesti sopimuksen mukaisesti. Sopimuksessa on mahdollista määritellä vuokran määräytymisen peruste eri tavoin. Voidaan käyttää esimerkiksi huoneistokohtaisesti määräytyvää tai neliömetrimäärän mukaisesti laskettavaa vuokraa.

Neliömetrimäärän mukaisesti määräytyvä vuokra on maksettava huoneiston tosiasiallisen neliömäärän mukaisena silloinkin, kun vuokrasopimuksessa huoneiston pinta-ala on määritelty virheellisesti. Vuokranantajan perimä liian suuri vuokra on palautettava takaisin. Mikäli huoneiston neliömäärä on suurempi kuin sopimuksen ilmoittama, on vuokralaisen maksettava lisää.

Huoneistokohtaisesti määräytyvä vuokraa voidaan alentaa, jos vuokrasopimuksessa on huoneiston pinta-ala ilmoitettu virheellisesti liian suureksi. Kyseessä on tällöin virhe sopimuksen täyttämisessä.

Vuokran määrää usein myös tarkistetaan vuokrasuhteen kestäessä. Yleensä vuokran korottaminen on sidottu niin sanottuun elinkustannusindeksiin. Vuokran tarkistamisestakin on kuitenkin aina sovittava vuokrasopimusosapuolten kesken. Vuokranantajalla ei siten ole oikeutta yksipuolisesti korottaa vuokran määrää, jollei tästä ole erikseen vuokrasopimuksessa sovittu. Tällöin on täytynyt sopia kuitenkin myös siitä perusteesta, jonka nojalla vuokraa voidaan vuokrasuhteen aikana korottaa. Vaikka vuokranantajalla olisikin tämän nojalla oikeus vuokran korottamiseen yksipuolisesti, on hänen aina ilmoitettava siitä etukäteen kirjallisesti vuokralaiselleen. Ilmoituksesta on siten käytävä ilmi uusi vuokra korotuksen jälkeen ja sen voimaantuloajankohta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa