Alivuokrasuhde on vuokrasuhde, jossa asunnon tai kiinteistön vuokralainen luovuttaa osan vuokraamastaan huoneistosta toisen käytettäväksi vastiketta, yleensä vuokraa, vastaan. Tällöin vuokrasuhteen muodostavat alivuokranantaja eli huoneiston osan luovuttaja sekä hänen vuokralaisensa eli alivuokralainen yhdessä. Alivuokrasuhde syntyy, kun alivuokranantaja ja alivuokralainen tekevät alivuokrasopimuksen. Alivuokrasuhde päättyy alivuokrasopimuksen irtisanomisella tai sovitun määräajan kuluttua.
Jos alivuokralainen haluaa irtisanoa alivuokrasopimuksen, irtisanomisaika on 14 päivää. Jos kuitenkin alivuokrasopimuksessa on sovittu alivuokrasuhteen päättyvän ilman irtisanomista tiettynä ajankohtana, tätä on noudatettava eli tällöin 14 päivän irtisanomisaikaa ei noudateta. Alivuokrasopimukseen otettu ehto, jolla pidennetään alivuokralaisen irtisanomisaikaa on mitätön eli se ei sido sopijapuolia. Irtisanomisaika on siis alivuokralaisella aina maksimissaan lain mukainen kaksi viikkoa. Alivuokrasuhde voi kuitenkin päättyä myös ilman irtisanomista, jos alivuokranantajan hallintaoikeus eli vuokraoikeus alivuokrattuun huoneistoon päättyy.
Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.
Mies, Länsi-Suomi
Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.
Nainen, Etelä-Suomi
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Nainen, Itä-Suomi
Alivuokralaisen on muutettava pois huoneistosta alivuokrasuhteen päättymisen jälkeisenä arkipäivänä eli irtisanomisajan kuluttua seuraavana arkipäivänä. Poikkeuksellisesti, jos alivuokralainen on iäkäs tai vaikeasti sairas tai käyttää alivuokrattua huoneistoa perheensä asuntona, muuttopäivää voidaan siirtää enintään kuudella kuukaudella. Tästä siirrosta päättää tuomioistuin.