Minilex - Lakipuhelin

Alivuokralainen ilman sopimusta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alivuokrasuhde syntyy joko päävuokralaisen luovuttaessa toisen käyttöön osan vuokraamastaan huoneistosta, tai muun kuin vuokralaisen, asunnon omistajan, luovuttaessa toisen käytettäväksi osan hallitsemastaan huoneistosta. Luovutus tapahtuu vastiketta, tavallisimmin rahaa, vastaan. Toisin kuin jälleenvuokrauksessa, jossa asunnon ensimmäisenä vuokrannut päävuokralainen vuokraa asunnon kokonaisuudessaan edelleen, alivuokrasuhteessa päävuokralainen, jota kutsutaan myös alivuokranantajaksi, ja alivuokralainen käyttävät asuntoa yhdessä. Alivuokrasopimukseen sovelletaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta, ja lain mukaan tietyissä tapauksissa alivuokrasuhteen perustaminen on mahdollista myös ilman vuokranantajan suostumusta asunnon alivuokraukseen. Alivuokrasuhteesta on kuitenkin tehtävä kirjallinen sopimus.

Vuokralainen saa alivuokrata osan asunnosta ilman vuokranantajan lupaa. Mikäli siitä ei aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa tai häiriötä, vuokralainen voi käyttää huoneistoa yhteisesti joko lähisukulaisensa, tai puolisonsa lähisukulaisen kanssa. Tällainen tilanne on mahdollinen myös, jos toisen käyttöön luovutettava osa alivuokrattavasta asunnosta on enintään puolet. Muissa tilanteissa siis alivuokrasuhteen perustamiseen tarvitaan vuokranantajan lupa. On myös mahdollista solmia alivuokrasopimus mikäli omakotitalossa, jossa on kaksi asuinhuoneistoa, toinen asuinhuoneisto alivuokrataan toisen huoneiston jäädessä omistajan tai muun vuokraoikeuden haltijan haltuun. Alivuokrasuhde ei perusta oikeudellista suhdetta päävuokranantajan ja alivuokralaisen välille, vaan alivuokrasopimus on alivuokranantajan ja alivuokralaisen välinen. Tällöin alivuokralaisen oikeus asua huoneistossa riippuu päävuokranantajan ja alivuokranantajan välillä tehdystä sopimuksesta. Alivuokranantaja on myös vastuussa paitsi omasta toiminnastaan, myös alivuokralaisen toiminnasta asunnossa ja tämän suorittamista sopimusrikkomuksista.

Alivuokrasuhteen solmimiseen sovelletaan samoja muotosäännöksiä, kuin tavalliseenkin vuokrasuhteeseen. Alivuokrasopimus on tällöin tehtävä kirjallisesti ja siinä on mainittava alivuokrasuhteen kesto, maksettava vastike, sekä muut ehdot. Myös alivuokrasuhteen ehtojen muutoksista on pääasiassa sovittava kirjallisesti. Mikäli alivuokrasuhteesta ei tehdä kirjallista alivuokrasopimusta vaarana on, etteivät osapuolet ole täysin selvillä omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, jolloin on olemassa riski väärinkäytöksille.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]