Minilex - Lakipuhelin

Alivuokralainen ja avoliitto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitossa ovat parisuhteen osapuolet, jotka elävät yhteistaloudessa avioliiton omaisissa olosuhteissa. Yhteen muuttavat seurustelukumppanit voivat solmia alivuokrasopimuksen keskenään, jos toinen muuttaa toisen vuokraamaan asuntoon. Tällöin kyseessä ei kuitenkaan ole avoliitto. Alivuokrasopimuksen solmineiden ei katsota elävän yhteistaloudessa keskenään, eli he eivät ole huoneenvuokralain tarkoittamia avopuolisoita. He eivät ole myöskään kansaneläkelain tarkoittamia avopuolisoita, jolloin sillä on vaikutusta myös Kansaneläkelaitoksen eli Kelan myöntämiin asumistukiin. Alivuokrasopimuksessa osapuolet solmivat keskenään alivuokrasopimuksen, jossa asunnon vuokralainen on alivuokranantaja ja asuntoon muuttava seurustelukumppani alivuokralainen.

Avoliitosta puhutaan siis silloin, kun kaksi henkilöä muuttavat yhteen ja he elävät avioliiton omaisessa yhteistaloudessa. Vuokralaiselle on huoneenvuokralaissa annettu oikeus käyttää vuokraamaansa asuntoa yhteisenä asuntona aviopuolisonsa tai avopuolisonsa kanssa. Tällaisessa avoliitossa elävien ei katsota siis tarvetta muodostaa uutta vuokrasopimusta tai alivuokrasopimusta, sillä lain tarkoittaman avopuolison oikeus asua vuokra-asunnossa on annettu huoneenvuokralaissa sellaisenaan. Huoneenvuokralain mukaan avoliitossa elävät vastaavat vuokran maksusta ja muista vuokrasopimuksen velvoitteista yhteisvastuullisesti, jos he asuvat yhdessä vuokraamassaan huoneistossa tai toisen puolison vuokraamassa huoneistossa. Sama koskee myös omakotitalon alivuokralaista ja hänen avopuolisoaan. Kummallekin puolisolle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi asuinhuoneistoa koskevassa asiassa silloin kun siihen katsotaan olevan syytä.

Kansaneläkelain mukaan avoliitolla tarkoitetaan tilannetta, jossa kaksi henkilöä, jotka eivät ole avioliitossa, elävät jatkuvasti yhteisessä taloudessa avioliiton omaisissa olosuhteissa. Kansaneläkelain mukaan avoliitossa eläminen tarkoittaa siis yhteistaloutta, eli kuulumista samaan ruokakuntaan, jolloin alivuokraus tai erillisten vuokrasopimusten tekeminen ei ole tarkoituksenmukaista, kun halutaan niin sanotusti muodostaa avoliitto. Toisen asuntoon yhdessä muutettaessa on sovittava, millainen sopimus vuokra-asumisesta tehdään. Seurustelukumppanin muuttaessa toisen vuokraamaan asuntoon voidaan solmia alivuokrasopimus päävuokralaisen ja asuntoon muuttavan seurustelukumppanin kesken, jolloin kyseessä ei kuitenkaan lain mukaan ole avoliitto. Voidaan myös sopia vuokranantajan kanssa uuden vuokrasopimuksen solmimisesta, jolla vuokrataan asunto molemmille yhteisesti ja kummastakin tulee vuokralaisia. Avopuolisolla on kuitenkin oikeus asua vuokra-asunnossa, jolloin hän ei ole asunnon vuokralainen, mutta vastaa avoliiton perusteella huoneiston vuokrausta koskevista velvoitteista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]