Minilex - Lakipuhelin

Saako vuokranantaja yksipuolisesti korottaa huoneenvuokraa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huoneenvuokralla tarkoitetaan käyttöoikeutta rakennukseen tai sen osaan, usein vastiketta eli maksettavaa vuokraa vastaan. Käyttöoikeuden kohteena on usein jokin asuinhuoneisto. Huoneenvuokrauksen eri muotoja ovat alivuokraus, jälleenvuokraus sekä varsinainen huoneenvuokraus.

Huoneenvuokrasta sovitaan vuokrasopimuksella, jonka osapuolia ovat vuokranantaja ja vuokralainen. Vuokrasopimuksessa sovitaan käytännössä kaikista vuokrasuhteeseen vaikuttavista seikoista. Siten on merkittävää huomata, että sellainen ehto, josta ei ole mainintaa vuokrasopimuksessa, ei lain mukaan ole pätevä. Merkittäviä ehtoja, joista tulee (ainakin tulisi sopia) ovat muun muassa ehdot taikka määräykset vuokrakohteesta, vuokrasopimuksen kestosta, vuokranmaksun ajankohdasta, vuokran määrästä sekä ehdot irtisanomisesta ja purkamisesta.

Joskus vuokrasuhteissa saattaa tulla vastaan tilanne, jossa vuokranantaja yksipuolisesti korottaa vuokrakohteesta suoritettavan vastikkeen määrää. Usein herää kysymys tällaisen yksipuolisen päätöksen lainmukaisuudesta. Voidaan kuitenkin todeta, että tällaisesta yksipuolisesta oikeudesta on oltava edellä esitetyllä tavalla ehto taikka määräys vuokrasopimuksessa. Muutoin vuokranantajalla ei ole oikeutta ilman vuokralaisen suostumusta korottaa vuokravastiketta. On kenties tulkittava, että vuokranantajalla ei olisi oikeutta ollenkaan muuttaa vuokraa, edes alentaa, ilman toisen osapuolen suostumusta. Vuokra siten määräytyy sen mukaan, mitä osapuolet ovat vuokrasopimuksella sopineet. Jos vuokraa halutaan korottaa tilanteessa, jossa ehdosta ei ole mainintaa, on sen lisäksi, että vuokralainen antaa suostumuksensa korottamiseen, hyvä laatia erillinen sopimus vuokran korottamisesta taikka uusia koko vuokrasopimus vastaamaan uusia sovittuja ehtoja.

Mikäli vuokran korottamisoikeudesta on sovittu vuokrasopimuksessa, ehdossa on mainittava tai siitä on selkeästi käytävä ilmi vuokran korottamisoikeuden peruste ja korotuksen voimaantulopäivä. Toisinaan vuokrasopimuksiin on otettu ehto, jonka mukaan vuokranantajalla on oikeus tarkistaa vuokravastikkeen määrää vuosittain jonkin ”perusteen johdosta”. Peruste on tällöinkin yksilöitävä tarkasti. Muussa tapauksessa kyseeseen tulee vuokrasopimuksen tulkinta. Jos osapuolet eivät pääse sopuun sopimuksen tulkinnasta, viime kädessä kiistan ratkaisee tuomioistuin. Lisäksi vuokralainen voi reagoida vuokran korotukseen irtisanomalla vuokrasopimuksen. Vuokranantajan onkin epäselvyyksien ja mahdollisten riitatilanteiden välttämiseksi pyrittävä mahdollisimman tarkkaan yksilöintiin, kun hän haluaa varata itselleen mahdollisuuden tarkistaa vuokravastikkeen määrää tilanteen vaatiessa. Mahdollisen korotuksen tulee kuitenkin olla kohtuullinen, ja vuokralaiselle on annettava kohtuullinen aika reagoida vuokravastikkeen korotukseen. Usein irtisanomisajan mittainen reagointiaika ennen korotuksen voimaantulemista on kohtuullinen molempien osapuolien kannalta. Hyvän vuokratavan mukaan korotukset eivät saa vuosittain ylittää 15 prosenttia muutoin kuin tilanteissa, joissa kiinteistössä tehdään merkittäviä kiinteistön ja huoneiston vuokra-arvoa kohottavia korjauksia.

Lakimiehemme avustavat vuokrasopimusten laadintaan ja vuokrasuhteeseen liittyvissä ongelmissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]