Minilex - Lakipuhelin

Alivuokraus ja vakuutus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alivuokralaista voi vaatia ottamaan vakuutuksen, sopimalla siitä esimerkiksi vuokrasopimuksen ehdoissa. Alivuokrauksessa osa huoneistosta luovutetaan toisen käytettäväksi. Vakuutus alivuokrasuhteessa on molempien osapuolten edun mukaista. Vakuutuksen ottaminen alivuokrasuhteessa on sopimusvapaa asia. 

Vakuutuksesta voidaan sopia vuokrasopimuksen ehdoissa. Sen ottaminen ja vaatiminen on hyvin perusteltua ja tavanomaista. Alivuokralainen vastaa vuokrasuhteessaan sellaisista vahingoista, jotka hän olisi velvollinen korvaamaan, jos vuokranantaja olisi vuokrannut huoneiston tai osan siitä hänelle. Lain mukaan alivuokrasuhteessa luovuttava vuokralainen vastaa yhä hänelle kuuluvista velvollisuuksista ja vahingoista, jotka alivuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle. 

Vakuutuksilla suojataan kodin irtaimistoa sekä itse asuntoa. Laajat vakuutukset suojaavat tavallisimmin myös irtaimet omaisuusvahingot. Tavallisiin asuinhuoneistoihin otettaviin kotivakuutuksiin sisältyy usein myös vastuuvakuutus, joka korvaa ulkopuolisille aiheutetut vahingot. 

Miksi vakuutuksen ottaminen alivuokrauksessa on kannattavaa?

Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen käsityksen mukaan ajatus johtaa siihen, että vahingon aiheuttajalla olisi aina vastuu vahingoista henkilökohtaisesti. Alivuokrasopimus on kuitenkin eräänlainen vapaahehtoinen sopimustyyppi. Alivuokrauksessa tulee kuitenkin huomata, että vastuu alivuokralaisesta on päävuokralaisella. Mikäli alivuokralainen ei ole ottanut vakuutusta, tulevat mahdolliset aiheutuneet vahingot päävuokralaisen korvattaviksi. Vakuutuksen ottamisesta olisi hyvä vähintäänkin keskustella ellei vuokrasopimukseen jo itsessään sisälly ehtoa vakuutuksesta. Vakuutuksella saadaan rajattua suurempien vahinkojen rahamääräistä korvaamista. Etenkin vesivahingot ja tulipalot käsittävät usein suuria vahinkoja, jotka ilman alivuokralaisen ottamaa vakuutusta jäisivät alivuokranantajan eli päävuokralaisen korvattavaksi. 

Alivuokralaisen itsensä tulisi ottaa vakuutus, jos vahinkojen korvaamiselta halutaan välttyä. Toisen ottama vakuutus ei korvaa aiheutuneita vahinkoja. Vastuuvakuutuksella suojataan toiselle aiheuttamat vahingot, ja sen olemassaolo kannattaakin tarkistaa vakuutuskirjasta tai olemalla yhteydessä vakuutuksen myöntäneeseen tahoon. Alivuokraukseen tulisi vakuutusten osalta suhtautua yhtä vakavasti kuin tavanomaiseen vuokrasuhteeseen. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Vakuutuksesta voidaan sopia esimerkiksi alivuokrasopimuksessa. 

Varoitukset

- Päävuokralaisella on vastuu alivuokralaisesta. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]