- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Alivuokralaisen laiminlyönnit vuokranmaksun kanssa voivat olla hankala tilanne päävuokralaiselle. Päävuokralainen on se, joka on solminut varsinaisen vuokrasopimuksen alkuperäisen vuokranantajan, eli yleensä asunnon tai huoneiston omistajan kanssa.
Päävuokralainen on itse kokonaan vastuussa asunnon tai huoneiston vuokrasta alkuperäiselle vuokranantajalle. Alivuokralaisen ottaminen ei vaikuta päävuokralaisen muihinkaan velvoitteisiin, kuten asunnosta huolehtimiseen ja vahingonkorvausvelvollisuuteen. Tällöin päävuokralainen ei voi vedota vuokranmaksusta vapautuakseen osittainkaan siihen, että alivuokralainen ei maksa omaa vuokraansa.
Alivuokralainen on kuitenkin yhtä lailla velvollinen maksamaan vuokran omalle vuokranantajalleen, päävuokralaiselle. Ongelmien ennaltaehkäisemiseksi on syytä noudattaa huolellisuutta alivuokrasopimusta solmittaessa ja vuokralaisen valinnassa.
Jos ongelmia alivuokralaisen vuokranmaksussa ilmenee, asiassa edetään samoin tavoin kuin tavallisessakin vuokrasuhteessa. Vähäiset, tilapäiset vuokranmaksun viivästymiset eivät yleensä oikeuta oikeudellisiin toimenpiteisiin. Yhteydenotto alivuokralaiseen ja muistutus vuokranmaksusta voivat olla riittäviä toimenpiteitä.
Vuokranmaksu on kuitenkin vuokrasopimuksen oleellinen sisältö. Tällöin alivuokralaisella ei ole oikeutta vedota esimerkiksi omaan vaikeaan elämäntilanteeseensa vuokranmaksun laiminlyönnin syynä. Muutenkaan alivuokralaisen laiminlyöntien syillä ei yleensä ole merkitystä. Laiminlyötyä vuokramaksua voi periä viime kädessä oikeusteitse.
Milloin alivuokranantaja saa purkaa alivuokrasopimuksen?
Mikäli alivuokralaisella on jatkuvia ongelmia vuokranmaksun kanssa, vuokrasopimus voidaan usein tällä perusteella purkaa. Purkaminen on sopimuksen irtisanomista voimakkaampi toimenpide vuokralaisesta eroon pääsemiseksi. Sen vuoksi vuokrasuhteessa tulee olla vakavampia ongelmia, kuten juuri vuokran maksujen toistuva laiminlyönti, jotta purkamista voidaan käyttää.
Kuten edellä todettu, vähäiset ja tilapäiset laiminlyönnit eivät oikeuta vuokrasopimuksen purkamiseen. Käytännössä jo kahden kuukauden vuokrarästejä voidaan pitää riittävän vakavana sopimusrikkomuksena. Hankala alivuokralainen voidaan viimeisenä keinona myös oikeusteitse häätää asunnosta tai huoneistosta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.