Minilex - Lakipuhelin

Viivästys vuokraesineen luovutuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Niin vuokranantajan kuin vuokralaisenkin on täytettävä omat sopimusvelvoitteensa ajoissa. Vuokranantajan vastuulla on huolehtia siitä, että vuokrakohde on sopimuksen mukaisena vuokralaisen käytettävissä sovittuna ajankohtana. Vuokralaisen on taas maksettava vuokra tai suoritettava muu sovittu vastike sovittuna tai lainmukaisena eräpäivänä. Viivästys velvoitteen täyttämisessä oikeuttaa vastapuolen käyttämään erilaisia oikeussuojakeinoja.

Vuokra tai muu vastike on suoritettava, jos se on ollut vuokralaisen käytettävissä sopimuksen mukaisesti, vaikka vuokraesinettä ei tosiasiallisesti käytettäisikään. Vuokranantaja on tällöin joka tapauksessa suorittanut oman sopimusvelvollisuutensa. Joissakin tapauksissa on lisäksi mahdollista, että vuokrakohteen käyttämättä jättäminen katsotaan kuitenkin sopimusrikkomukseksi.

Esimerkiksi asuinhuoneiston vuokrauksessa on vuokranantajan luovutettava huoneisto vuokralaiselleen sovittuna ajankohtana sopimuksen mukaisessa kunnossa. Vuokralaiselle muodostuukin purkuoikeus siinä tapauksessa, ettei asuinhuoneisto ole vapaa tai valmis sovittuna ajankohtana, eikä vuokralainen täten saa sitä hallintaansa. Purkuoikeus edellyttää lisäksi, että tästä hallinnan siirron viivästymisestä aiheutuu vuokralaiselle olennaista haittaa. Purkuoikeus syntyy vuokralaiselle kuitenkin etukäteisesti myös silloin, jos olosuhteista päätellen on ilmeistä, ettei asuinhuoneiston hallinta tule sovittuna ajankohtana siirtymään sovitun mukaisesti vuokralaiselle, koska huoneisto ei ole valmistunut tai vapautunut tuohon päivään mennessä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa