Minilex - Lakipuhelin

Jälkihuolto lapsen tai nuoren oikeutena


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Lapsella tai nuorella on oikeus jälkihuoltoon sijaishuollon päättymisen jälkeen. Jälkihuolto on järjestettävä myös avohuollon tukitoimena tapahtuneen sijoituksen päättymisen jälkeen, jos sijoitus on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään puoli vuotta ja kohdistunut yksin lapseen. Myös muilla lastensuojeluasiakkaana olleilla nuorilla voi olla mahdollisuus jälkihuoltoon. Kunnan velvollisuus jälkihuollon järjestämiseen päättyy viimeistään silloin, kun nuori täyttää 21 vuotta.

Jälkihuollon tarkoituksena on tukea lasta ja nuorta erilaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen avulla sijaishuollon jälkeisessä arjessa. Tavoitteena on helpottaa sijaishuollosta kotiutumista sekä nuoren itsenäistymistä esimerkiksi taloudellisesti. Jokaisen lapsen tai nuoren osalta laaditaan yksilöllisten tuen ja tarpeiden mukainen asiakassuunnitelma, jonka mukaisesti edetään sijaishuollon päättyessä.

Jälkihuollon päätyttyä sosiaalityöntekijän tulee tarvittaessa laatia nuoren kanssa suunnitelma, johon kirjataan jälkihuollon päättymisen jälkeen nuoren käytettävissä olevat palvelut ja tukitoimet.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa