Minilex - Lakipuhelin

Alivuokralainen ja lainsäädäntö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Päävuokralaisen ja alivuokralaisen suhteeseen liittyy useita pakottavia lain säännöksiä, jotka tulee ottaa huomioon alivuokrasopimusta solmittaessa. Alivuokralaisen ottamista harkittaessa on myös hyvä kiinnittää huomiota siihen, että on kolme osapuolta, joiden asemaan tilanne vaikuttaa. Näitä ovat alkuperäinen vuokranantaja, eli esimerkiksi asunnon omistaja, päävuokralainen ja alivuokralainen.

Alivuokrasuhde syntyy, kun päävuokralainen luovuttaa osan asunnosta toisen käytettäväksi korvausta vastaan. Päävuokralainen ja alivuokralainen siis käyttävät  asuntoa yhdessä ja osa tilasta on annettu alivuokralaisen käyttöön vuokranmaksua vastaan. Asunnon päävuokralainen solmii erillisen vuokrasopimuksen alivuokralaisen kanssa eikä alkuperäinen vuokranantaja ole tämän sopimuksen osapuoli. Alivuokrasopimus vastaa pitkälti tavallisia vuokrasopimuksia sisällöltään ja vaikutuksiltaan. Joitakin tärkeitä asioita tulee kuitenkin ottaa huomioon alivuokrasopimusta solmittaessa. 

Tarvitaanko alivuokraukseen alkuperäisen vuokranantajan suostumus?

Alivuokralaisen ottamiseen ei kaikissa tilanteissa lainsäädännön mukaan tarvita alkuperäisen vuokranantajan suostumusta. Alkuperäisellä vuokranantajalla ei ole oikeutta esimerkiksi kieltää alivuokralaisen ottamista vuokrasopimuksessa.

Kaksi asiaa tulee kuitenkin ottaa huomioon: alivuokrauksesta ei saa aiheutua alkuperäiselle vuokranantajalle huomattavaa haittaa tai häiriötä. Asunnosta tai huoneistosta ei saa myöskään antaa yli puolta alivuokralaisen käyttöön. Jos nämä ehdot eivät täyty, vaaditaan alivuokralaisen ottamiseen alkuperäisen vuokranantajan suostumus.

On myös tarpeen muistaa, että alivuokralaisella ei ole oikeutta jäädä asuntoon tai huoneistoon, jos alkuperäinen vuokrasopimus päättyy. Tällä tavoin nämä kaksi vuokrasuhdetta ovat sidoksissa toisiinsa.

Alivuokraus ei vaikuta päävuokralaisen velvollisuuksiin 

Lisäksi tulee ottaa huomioon, että alivuokralaisen ottaminen ei vaikuta niihin velvollisuuksiin, joita vuokralaisella on alkuperäistä vuokranantajaa kohtaan. Näitä velvollisuuksia ovat mm. vuokralaisen velvollisuus maksaa vuokra kokonaan itse ja huolehtia asunnosta tai huoneistosta. Vuokralaisen tulee myös korvata aiheuttamansa vahingot. Näitä velvollisuuksia ei voi siirtää alivuokralaiselle. Vuokralaisen vastuu säilyy, vaikka alivuokralainen aiheuttaisi vahingon tai jättäisi sovittuja maksuja maksamatta.

Vuokralaisen on otettava myös alivuokralaisen oikeudet huomioon. Esimerkiksi alivuokrasopimuksen irtisanomiselle on laissa asetettu hyväksyttävän syyn vaatimus. 

Vuokrasopimuksissa kuten yleisesti sopimussuhteissa on hyvä noudattaa huolellisuutta. Huomioimalla kaikkien osapuolten oikeudet ja asema vältytään monilta ongelmilta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]