Minilex - Lakipuhelin

Henkilöä koskevat asiat edunvalvonnassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilöä koskevat asiat kuuluvat edunvalvonnassa lähtökohtaisesti täysi-ikäisen vajaavaltaisen omaan päätäntävaltaan. Tästä on kuitenkin säädetty poikkeus.

Täysi-ikäinen vajaavaltainen voi lähtökohtaisesti itse päättää henkilöään koskevasta asiasta. Tällainen asia voi olla esimerkiksi passin ja henkilökortin hakeminen, hakemuksen tai ilmoituksen tekeminen nimen muuttamiseksi sekä suostumuksen antaminen lääkinnällisiin toimenpiteisiin.

Vaikka lähtökohtana on henkilöään koskevien asioiden kuuluminen vajaavaltaisen omaan päätäntävaltaan, ei hänellä tätä oikeutta ole kuitenkaan silloin, jos hän ei kykene ymmärtämään asian merkitystä. Jos siis vajaavaltainen ei ymmärrä henkilöään koskevan asian merkitystä, on edunvalvojalla oikeus edustaa päämiestään tällaisessa tapauksessa, jos tuomioistuin on niin määrännyt.

Edunvalvoja ei kuitenkaan saa päämiehensä puolesta antaa suostumusta korostetun henkilökohtaiseen asiaan edes silloin, kun henkilöä koskevat asiat ovat hänen päätäntävallassaan. Korostetun henkilökohtaisia asioita ovat esimerkiksi suostumuksen antaminen avioliittoon tai lapseksiottamiseen, isyyden tunnustaminen, testamentin tekeminen tai peruuttaminen.  

On hyvä huomioida, että silloin kun kyse on vajaavaltaisesta lapsesta, hänen henkilöään koskevat asiat kuuluvat lähtökohtaisesti hänen huoltajilleen, vaikka lapsella on myös osallisuusoikeus tällaisissa asioissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa