Minilex - Lakipuhelin

Lahjan merkitys edunvalvonnassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Edunvalvonnassa oleva voi antaa joissakin tapauksissa lahjan, ja myös hänelle tehty lahjalupaus lähtökohtaisesti sitoo sen antajaa. Tässä artikkelissa käsitellään lyhyesti lahjan merkitystä edunvalvonnassa.

Päämiehellä on vajaavaltaisenakin oikeus tehdä oikeustoimia, jotka ovat olosuhteisiin nähden tavanomaisia ja merkitykseltään vähäisiä. Edunvalvonnassa oleva voi siten vajaavaltaisenakin antaa esimerkiksi toiselle henkilölle lahjan, jos lahja on olosuhteisiin nähden tavanomainen ja merkitykseltään vähäinen. Esimerkiksi sellaisen lahjan ostaminen syntymäpäivälahjaksi läheiselle ihmiselle, jonka arvo ei ole kovin korkea, voi olla tällainen lahja, jonka vajaavaltainenkin voi tehdä. Jos päämies tahtoo antaa lahjan ja hän voi sen myös pätevästi antaa, täytyy hänen edunvalvojansa huolehtia siitä, että päämiehen tarkoitus lahjanantajana voi toteutua. Tällainen tilanne voi olla kyseessä silloin, jos päämiehellä ei esimerkiksi ole hallussaan varojaan.

Jos henkilö tekee edunvalvonnassa olevalle vajaavaltaiselle lahjanlupauksen ilman tämän edunvalvojan myötävaikutusta, sitoo lupaus lähtökohtaisesti sen antajaa. Ainoastaan silloin lahjanlupauksenantaja voi vetäytyä lupauksestaan, jos vajaavaltainen ei ole ymmärtänyt asian merkitystä. Jos siis vajaavaltainen ymmärtää lahjanlupauksen merkityksen, sitoo annettu lahjanlupaus sen antajaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa