- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Edunvalvonnan kohteen eli päämiehen toimivallan laajuus riippuu siitä, millainen määräys edunvalvojasta tälle on annettu. Edunvalvojan määrääminen ei sellaisenaan estä henkilöä itse vallitsemasta omaisuuttaan tai tekemästä oikeustoimia. Perusmääräys edunvalvojasta ei estä päämiestä myymästä asuntoaan. Se voi vaikuttaa kuitenkin sellaisenaan esimerkiksi henkilön oikeuteen nostaa varoja pankkitililtään. Vaikka päämiehen kelpoisuutta tiettyjen oikeustoimien tekemiseen olisi rajoitettu, ei se tarkoita, että hänet katsottaisiin täysin vajaavaltaiseksi.
Jos perusmääräys ei ole riittävä keino turvata henkilön taloudellista etua, tuomioistuin voi määrätä, että päämies saa tehdä tiettyjä oikeustoimia vain yhdessä edunvalvojansa kanssa. Tällöin asunnon myynti on edelleen mahdollista päämiehen aloitteesta, mutta kyseinen oikeustoimi edellyttää edunvalvojan suostumusta ja yhteistyötä.
Vajaavaltaiseksi todetulla henkilöllä ei sen sijaan ole oikeutta asunnon myyntiin eikä muidenkaan oikeustoimien tekemiseen tai omaisuutensa käyttämiseen. Jos tilanteessa vallitsee esimerkiksi huoli siitä, että päämies myisi asuntonsa pilkkahintaan, voi tuomioistuin määrätä, että holhottavalla ei ole kelpoisuutta myydä asuntoaan.
Aina, jos asunnon myyjänä on edunvalvonnan piiriin kuuluva henkilö, tarvitaan asunnon kauppaan holhousviranomaisen lupa. Edunvalvojalla ei ole oikeutta myydä päämiehen asuntoa ilman holhousviranomaisen lupaa. Hän ei voi myöskään luovuttaa omaisuutta, jota päämies edunvalvonnan aikana tai sen jälkeen tarvitsee asumista varten. Edunvalvojan on toiminnassaan otattava aina huomioon päämiehen taloudellinen hyötyminen ja tämän henkilökohtaiset tarpeet.
Asunnon myynti on merkittävä oikeustoimi. Jos myynnin jälkeen ilmenee, että henkilöllä ei ollut oikeutta oikeustoimen tekemiseen, kauppa saattaa peräytyä. Myös muita oikeudellisia seurauksia saattaa esiintyä.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.