Minilex - Lakipuhelin

Vanhuksen edunvalvonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vanhuksen edunvalvonnassa tarkoituksena on estää vanhukseen kohdistuvat väärinkäytökset ja varmistaa, että hänen omaisuuttaan hoidetaan ja oikeustoimia hänen nimissään tehdään tarkoituksenmukaisesti. Oikeustoimen pätevyyden edellytyksenä on se, että oikeustoimen tehnyt kykenee ymmärtämään solmimansa oikeustoimen merkityksen ja siihen liittyvät velvoitteet. Dementoitunut henkilö saattaa esimerkiksi lahjoitella omaisuuttaan tai myydä asuntonsa käyvän hinnan alittavalla hinnalla ymmärtämättä oikeustoimen vaikutuksia.

Kun henkilö ei vanhuuden myötä ole enää kykeneväinen huolehtimaan taloudellisista asioistaan, voidaan hakea edunvalvojan määräämistä. Edunvalvojan määräämistä haetaan yleensä holhousviranomaisena toimivalta Digi- ja väestötietovirastolta, ja sitä voi hakea vanhus itse tai vanhuksen aviopuoliso, lapset tai muu läheinen henkilö. Jos hakemuksen edunvalvojan määräämisestä panee vireille joku muu kuin vanhus itse, määräyksen asiassa antaa tuomioistuin eikä holhousviranomainen.

Vanhukselle varataan aina tilaisuus tulla kuulluksi hakemuksen johdosta. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhus saa esittää mielipiteensä tilanteesta sekä edunvalvojastaan, ja hänen mielipiteensä on otettava tuomioistuimen ratkaisussa huomioon.

Edunvalvojaksi voidaan määrätä vanhuksen läheinen, yleinen edunvalvoja tai muu tehtävään sopiva henkilö, joka suostuu ottamaan vastaan tehtävän. Edunvalvojan ollessa vanhuksen läheinen voi usein syntyä eturistiriitoja tilanteissa, joissa edunvalvoja edustaa sekä itseään että vanhusta; tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, kun molemmat ovat saman kuolinpesän osakkaina. Tällöin edunvalvojalle on määrättävä sijainen kyseisen tehtävän hoitamiseksi. Edunvalvoja ei saa muutenkaan edustaa vanhusta missään oikeustoimissa, joissa on itse osapuolena.

Edunvalvontavaltuutus on valtuutus, jolla henkilö itse järjestää etukäteen taloudellisten asioittensa hoitamisen siltä varalta, että hän myöhemmin terveydentilansa takia tulee kykenemättömäksi siihen; moni haluaa varmistaa asioittensa hoitamisen vanhuusaikanaankin jo ennen, kuin tämä tulee ajankohtaiseksi. Edunvalvontavaltuutusta ei kuitenkaan voi tehdä enää siinä vaiheessa, kun jo tarvitsee itse edunvalvontaa.

Vanhukselle ei tarvitse hakea edunvalvojaa, jos hänen taloudelliset ja muut asiansa ovat järjestetty hyvin esimerkiksi hänen perheensä toimesta. Lisäksi pelkkä ikä ei tee kenestäkään edunvalvontaa tarvitsevaa, ja monet vanhatkin ihmiset pystyvät hoitamaan itse asioitaan ja ajamaan oikeuksiaan.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Vanhukselle voidaan hakea edunvalvojaa tai hänen tekemänsä edunvalvontavaltakirja voidaan toimeenpanna vanhuuden vuoksi, kun vanhus ei kykene enää yksin hoitamaan asioitaan tai ajamaan etuaan

Varoitukset

  • Vanhukselle ei tarvitse hakea edunvalvojaa, jos hänen taloudelliset ja muut asiansa ovat järjestetty hyvin esimerkiksi perheen toimesta tai hän kykenee niiden hoitoon itse

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]