Minilex - Lakipuhelin

Omaisuusluettelo edunvalvonnassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Edunvalvojan toiminnan ja päämiehen varallisuusasemassa tapahtuvien muutosten valvomiseksi edunvalvojan täytyy toimittaa holhousviranomaiselle eli Digi- ja väestötietovirastolle omaisuusluettelo. Omaisuusluettelo edunvalvonnassa on luettelo, jossa on ilmoitettava päämiehen varoista ja veloista, joiden täytyy lain mukaan olla edunvalvojan hoidettavana.

Omaisuusluettelo täytyy toimittaa kolmen kuukauden kuluessa edunvalvojan tehtävän alkamisesta. Holhousviranomainen voi kuitenkin pidentää kolmen kuukauden määräaikaa edunvalvojan hakemuksesta, jos se on tarpeellista esimerkiksi omaisuuden määrästä johtuen. Omaisuusluetteloa ei tarvitse kuitenkaan toimittaa silloin, kun edunvalvojana on alaikäisen vanhempi, jos lapsen omaisuuden määrä on vähäinen.

Jos päämies saa omaisuusluettelon toimittamisen jälkeen omaisuutta, jonka täytyy olla edunvalvojan hoidettavana, täytyy toimittaa uusi luettelo saadusta omaisuudesta. Tällainen luettelo täytyy antaa kuukauden kuluessa uuden omaisuuden saannista. Toistuvia luetteloon merkityn oikeuden nojalla saatuja suorituksia, kuten elatusapua, ei tarvitse kuitenkaan ilmoittaa luettelossa.

Päämiehen ollessa kuolinpesän osakkaana täytyy edunvalvojan toimittaa holhousviranomaiselle jäljennös perukirjasta. Tämä jäljennös täytyy toimittaa kuukauden kuluessa perunkirjoituksen toimituksesta.

Omaisuusluettelon oikeellisuuden varmistamiseksi tuomioistuin voi velvoittaa edunvalvojan vahvistamaan ilmoituksensa tuomioistuimessa, jos holhousviranomainen sitä vaatii. Vahvistaminen tapahtuu valan tai vakuutuksen nojalla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]