Minilex - Lakipuhelin

Edunvalvonnan laki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Edunvalvontaa säätelee oma lakinsa: laki holhoustoimesta. Edunvalvonnan laissa eli holhoustoimilaissa on säädetty edunvalvonnasta yleisesti ja lain tarkoituksena on valvoa niiden henkilöiden etua ja oikeutta, jotka eivät vajaavaltaisuuden, sairauden, poissaolon tai muun syyn vuoksi voi pitää itse huolta pääasiallisesti taloudellisista asioistaan. Holhoustoimilaki suojelee vajaavaltaisten, esimerkiksi alaikäisten, henkilöiden omaisuutta ja henkilökohtaisia oikeuksia ja koostuu pakottavasta lainsäädännöstä, josta ei yleensä voida poiketa.

Holhoustoimilaki koostuu 11 luvusta. Laissa on säädetty edunvalvojan kepoisuusehdoista ja edunvalvojan määräämisen edellytyksistä, edunvalvonnan alkamisesta ja päättymisestä, valvottavan toimintakelpoisuuden rajoittamisesta, vajaavaltaisen asemasta, edunvalvojan asemasta ja tehtävistä, edunvalvojan toiminnan valvomisesta sekä oikeudenkäyntiä koskevista asioista.

Edunvalvontaa säätelevä holhoustoimilaki säätelee aiheesta yleisesti. Edunvalvontaa koskevista asioista säädetään holhoustoimilain lisäksi myös asetusten tasolla. Tällaisia asetuksia ovat muun muassa valtioneuvoston asetus holhousasioiden rekisteristä ja asetus edunvalvojan palkkion suuruudesta. Asetus holhousasioiden rekisteristä tarkentaa nimensä mukaisesti holhousasioiden rekisteriin liittyviä asioita. Edunvalvojan palkkion suuruudesta annettu asetus puolestaan säätää edunvalvojalle suoritettavasta palkkiosta ja sen suuruudesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Laki holhoustoimesta
  • Asetus holhousasioiden rekisteristä
  • Asetus edunvalvojan palkkion suuruudesta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]