Minilex - Lakipuhelin

Edunvalvojan oikeus tiedonsaantioikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Edunvalvoja on holhousviranomaisen eli Digi- ja väestötietoviraston tai käräjäoikeuden määräämä henkilö, joka edustaa päämiestä, eli edunvalvottavaa henkilöä niissä asioissa, joissa hän ei ole itse alaikäisyytensä tai muun, yleensä terveydellisen syyn vuoksi kykenevä itse valvomaan omaa etujaan tai hoitamaan asioitaan. Alaikäisen edunvalvojana toimivat hänen vanhempansa. Muulle kuin alaikäiselle voidaan hakemuksesta määrätä edunvalvoja. Määräämiselle on kuitenkin asetettu tarkat edellytykset.

Edunvalvojan tärkeimpänä tehtävänä on valvoa, että päämiehen oma toiminta sekä muiden tahojen toiminta päämiestä kohtaan on päämiehen edun mukaista. Jotta edunvalvoja pysyisi suorittamaan tämän tehtävänsä, hänen on saatava tietoja päämiehen asioista. Erityisesti tilanteissa, joissa päämies ei esimerkiksi sairauden aiheuttaman tilan takia voi antaa tietoja itseään koskevista asioista, on hyvin tärkeää, että edunvalvojalla on oikeus saada tietoja päämiestä koskevista asioista. Tällöin edunvalvojan on mahdollista tietää, mitä ja miten päämiehen asioita tulee hoitaa.

Edunvalvoja on päämiehensä laillinen edustaja. Tästä johtuu, että edunvalvojalla on pääsääntöisesti oikeus samoihin tietoihin kuin päämiehellä itsellään, ellei erikseen ole laissa toisin säädetty. Tiedonsaantioikeus koskee vain edunvalvojan tehtävään liittyviin asioihin. Tiedonsaantioikeuden väärinkäyttö on kiellettyä, ja voi johtaa rikosvastuuseen ja vahingonkorvausvelvollisuuteen.

Edunvalvojan tiedonsaantioikeutta on rajoitettu yksityisyydensuojan alueella. Tällöin esimerkiksi, kun kyseessä on päämiehelle saapuneet kirjeet tai muut suljetut viestit (kuten sähköpostit), edunvalvoja voi avata näitä kirjeitä vain silloin, jos lähettäjän nimen tai muiden seikkojen perusteella on pääteltävissä, että kirjeen tai viestin tieto koskee edunvalvojan hoidettavana olevaa asiaa.

Edunvalvojalla on salassapitovelvollisuus asioista, jotka hän on saanut tehtävässään tietoonsa päämiehen asioista. Salassapitovelvollisuus on asetettu tiedonsaantioikeuden vastapainoksi. Edunvalvoja ei saa ilman päämiehen nimenomaista suostumusta ilmaista asiaa, jonka hän on tehtävässään saanut tietää ja joka on päämiehen yksityisen taloudellisen edun tai yksityisyyden suojan turvaamiseksi pidettävä salassa.

Lakimiehemme neuvovat edunvalvojan oikeuksiin liittyvissä asioissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]