- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Jos edunvalvojan tehtäviin kuuluu päämiehen omaisuuden hoitaminen, edunvalvoja on tällöin velvollinen antamaan vuositilin. Holhousviranomaisena toimiva Digi- ja väestötietovirasto valvoo ennen kaikkea sitä, miten edunvalvoja hoitaa päämiehelle kuuluvaa omaisuutta. Vuositilillä tarkoitetaan tilikausittain (usein kalenterivuosi) tehtävää katsausta päämiehen varoista, veloista, tuloista ja menoista sekä edunvalvojan kulukorvauksista. Myös merkittävistä edustustehtävistä on tehtävä selkoa vuositilissä. Vuositilivelvollisuus ei kuitenkaan koske edunvalvontaa, jota ei ole merkittävä niin sanottuun holhousasioiden rekisteriin. Yleensä alaikäistä koskevaa edunvalvontatehtävää ei merkitä rekisteriin, jos alaikäisellä ei ole merkittävää omaisuutta. Muussa tapauksessa alaikäisen vanhemmat tai huoltaja ovat vuositilivelvollisia.
Vuositilivelvollisuus pitää sisällään edunvalvojan velvollisuuden pitää kirjaa päämiehen varoista ja veloista sekä tilikauden tapahtumista eli tuloista ja menoista. Lisäksi tilikauden lopussa tulee laatia tilinpäätös, joka on yleisesitys tai tiivistelmä tilikaudesta. Vuositili on annettava holhousviranomaiselle kolmen kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Määräaikaa voidaan tarvittaessa pidentää mikäli siihen on pätevä syy, kuten sairastuminen, tehtävän laajuus taikka muu vastaava syy.
Vuositilistä tulee ilmetä ainakin seuraavat seikat:
Vuositiliä laadittaessa vaatimukset eivät ole vastaavalla tasolla kuin liiketoiminnassa. Kuitenkaan tarkempia ohjeita ja edellytyksiä vuositilin sisällölle ei ole mahdollista laatia, sillä edunvalvontatehtävät ja niiden laajuus vaihtelevat suuresti. Mikäli holhousviranomainen katsoo laaditun vuositilin epäselväksi tai puutteelliseksi, se on velvollinen puuttumaan asiaan. Keinon valinta riippuu puutteellisuuden laadusta ja vakavuudesta. Joskus puute ja epäselvyys hälvenevät pelkällä edunvalvojan antamalla lisäselvityksellä.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.