Minilex - Lakipuhelin

Edunvalvonta ja anomus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Edunvalvojan määrää holhousviranomainen eli Digi- ja väestötietovirasto tai käräjäoikeus. Kirjallisen hakemuksen edunvalvojan määräämiseksi voi tehdä edunvalvontaan ehdotettu itse huomatessaan, ettei kykene enää hoitamaan asioitaan tai ajamaan etujaan. Myös toinen henkilö, esimerkiksi läheinen tai  sosiaaliviranomainen voi tehdä holhousviranomaiselle ilmoituksen edunvalvonnan tarpeesta. Sanaa anomus hakemuksesta ei käytetä. 

Mikäli edunvalvojan määrääminen on tarpeen, holhousviranomainen voi itse määrätä edunvalvojan, jos henkilö on hakenut edunvalvojan määräämistä holhousviranomaiselta, kykenee ymmärtämään asian merkityksen ja pyytää, että tietty henkilö määrättäisiin hänen edunvalvojakseen. Mikäli toinen henkilö on tehnyt ilmoituksen edunvalvonnan tarpeesta, holhousviranomainen tekee tuomioistuimelle hakemuksen edunvalvojan määräämiseksi, mikäli sille on tarvetta.

Ilmoituslomake ja hakemuslomake edunvalvontaan löytyvät Digi- ja väestötietoviraston sivuilta. Virasto myös neuvoo ja opastaa menettelytavoissa edunvalvojan saamiseksi.

Vinkit

- Edunvalvontaa haluava tai sitä toiselle ihmiselle hakeva toimittaa edunvalvontahakemuksen joko holhousviranomaiselle tai käräjäoikeuteen

Varoitukset

- Sanaa anomus kyseisestä hakemuksesta ei käytetä

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa