Minilex - Lakipuhelin

Mielenterveys ja edunvalvonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sairastuneen, vajaavaltaisen tai muun vastaavan syyn vuoksi henkilö ei välttämättä voi pitää huolta omista taloudellisista asioistaan tarpeeksi hyvin etujensa mukaisesti. Tämän vuoksi henkilöiden etuja ja oikeuksia voidaan valvoa edunvalvonnan avulla, ja henkilön toimintakelpoisuutta voidaan rajoittaa tarpeen mukaisesti. Mielenterveydelliset ongelmat ovat yksi syy, miksi henkilö voi tarvita edunvalvontaa.

Tuomioistuimella on oikeus määrätä edunvalvoja täysi-ikäiselle muun muassa henkisen toiminnan häiriintymisen tai heikentyneen terveydentilan vuoksi, jos henkilö ei kykene huolehtimaan itsestään ja omasta omaisuudestaan. Mielenterveysongelmalliset harvoin hakevat itse edunvalvojaa, ja siksi apua hakevat useimmiten läheiset. 

Lähtökohtaisesti edunvalvoja määrätään henkilölle hänen tahtonsa mukaisesti. Mikäli päämies kuitenkin vastustaa edunvalvojan hankintaa eikä vastustukselle ole riittävästi syitä hänen terveydelliseen tilaansa nähden, voidaan edunvalvoja silti määrätä. Tuomioistuimen tulee määrätä edunvalvoja, jos se on edunvalvonnan tarpeeseen nähden vaadittavaa. Edunvalvoja voi hoitaa joko tiettyä oikeustointa tai omaisuutta tai hän voi huolehtia kaikista päämiehen taloudellisista asioista.

Mielenterveysongelmaisen toimintakelpoisuutta voidaan rajoittaa, mikäli hän ei pysty huolehtimaan taloudestaan. Toimintakelpoisuuden rajoittaminen on vastaus tilanteeseen, jossa päämiehen edut ovat vaarassa ilman toimintakelpoisuuden rajoittamista ja pelkkä edunvalvojan määrääminen eri riitä. Toimintakelpoisuuden rajoituksella voidaan rajoittaa päämiestä tekemään tietty oikeustoimi yhdessä edunvalvojan kanssa tai hänen oikeutensa tehdä tietty oikeustoimi voidaan poistaa kokonaan. 

Ääritilanteissa täysi-ikäinen mielenterveysongelmainen voidaan julistaa vajaavaltaiseksi. Vajaavaltainen ei voi lähtökohtaisesti itse päättää omaisuudestaan eikä tehdä oikeustoimia. Vajaavaltainen voi kuitenkin tehdä tavanomaisia ja vähämerkityksellisiä sopimuksia sekä muita oikeustoimia. Vajaavaltaiseksi julistetaan kuitenkin vain silloin, jos muut toimintakelpoisuuden rajoitukset eivät ole riittäviä.

Yhä suurenevassa määrin edunvalvonnan tarpeessa on mielenterveysongelmaisia henkilöitä. Useimmiten edunvalvonnan tarve jatkuu henkilöiden kohdalla koko eliniän, vaikka osa kuntoutuu riittävästi edunvalvonnan purkamiseen. Edunvalvonnan purkamista voi hakea joko edunvalvoja, holhousviranomainen, päämiehen läheinen tai päämies itse. Edunvalvonnan purkaminen on kuitenkin hankalaa, ja pitkäaikaisella edunvalvonnalla pyritään turvaamaan mielenterveysongelmaisten etu. Ketään ei kuitenkaan perusteettomasti pidetä edunvalvonnan piirissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]