Minilex - Lakipuhelin

Edunvalvonnan kohteen oikeus vallita tiliään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Edunvalvojan määrääminen ei sellaisenaan estä henkilöä itse vallitsemasta omaisuuttaan tai tekemästä oikeustoimia. Edunvalvojan tehtävien laajuus riippuu siitä, onko edunvalvonnan kohde eli päämies kokonaan vajaavaltainen vai ei. Edunvalvonnan kohteena oleminen johtaa kuitenkin aina tiettyjen toimintamahdollisuuksien menetyksiin. Muun muassa päämiehen oikeus vallita itse tiliään päättyy.

Päämies ei saa nostaa itse varoja tililtään edunvalvojan määräämisen jälkeen. Edunvalvojan on ilmoitettava päämiehen käyttämälle pankille, kenellä on oikeus nostaa varoja tililtä. Oikeus voi olla hänellä yksin tai alaikäisen päämiehen kohdalla myös toisella alaikäisen vanhemmista. Ilmoitus vaikuttaa luonnollisesti myös päämiehen verkkopankin käyttöoikeuksiin. Edunvalvonnan kohde ei saa käyttää enää itse verkkopankkitunnuksiaan. 

Edunvalvonnan kohteena oleminen vaikuttaa myös päämiehelle kuuluvien suoritusten maksamiseen. Kolmannen osapuolen on suoritettava tällainen saatava edunvalvojan kautta joko tälle suoraan tai hänen osoittamalleen päämiehen pankkitilille. Suoraan päämiehelle maksettu suoritus ei ole lähtökohtaisesti pätevä. Pätevyys edellyttää, että velallinen ei tiennyt eikä hänen olosuhteet huomioon ottaen olisi pitänytkään tietää, että suoritus olisi pitänyt tehdä edunvalvojalle. Voidaan olettaa, että esimerkiksi päämiehen lähisukulainen tietää edunvalvonnasta ja edunvalvojan tehtävästä vastaanottaa päämiehelle tulevat suoritukset.

Edunvalvojaa itselleen hakevan on hyvä tietää tilinsä käyttöoikeuksien rajoittumisesta edunvalvonnan alkamisen jälkeen. Lakimieheltä voi tiedustella myös muita vaikutuksia, joita edunvalvonnalla voi olla henkilön toimikelpoisuuteen.

 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa