Minilex - Lakipuhelin

Yhteistoimintamenettely työvoiman käyttöä vähennettäessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteistoimintalain säännökset tulevat sovellettaviksi silloin, kun yritys jossa säännöllisesti työskentelee yli 20 työntekijä, harkitsee toimia, jotka saattavat johtaa yhden tai useamman työntekijän irtisanomiseen, lomauttamiseen tai osa-aikaistamiseen taloudellisin tai tuotannollisin perustein. Säännökset yhteistoimintamenettelyn noudattamisesta työvoiman käyttöä vähennettäessä eivät kuitenkaan tule sovellettaviksi, jos yritys on asetettu konkurssiin, selvitystilaan tai yksityisliikettä pitänyt työnantaja on kuollut.

Kun työnantaja harkitsee yhden tai useamman työntekijän irtisanomista, lomauttamista tai osa-aikaistamista, hänen on annettava neuvotteluesitys yhteistoimintaneuvottelujen ja työllistämistoimenpiteiden käynnistämiseksi viimeistään viisi päivää ennen neuvottelujen aloittamista. Neuvotteluesityksessä tulee olla neuvottelujen alkamisajankohta, paikka ja ehdotus niistä asioista, joita neuvotteluissa on tarkoitus käsitellä.

Neuvottelut käydään joko henkilöstön edustajien kanssa tai yhteisissä kokouksissa. Jos kyse on yksittäisistä työntekijöistä, neuvottelut voidaan käydä myös suoraan heidän kanssaan. Tällöinkin työntekijällä on oikeus vaatia neuvottelujen käymistä myös hänen edustajansa kanssa.

Silloin kun työnantaja harkitsee vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista yli 90 päiväksi tai osa-aikaistamista, työnantajan on annettava henkilöstön edustajille jo neuvotteluesityksen yhteydessä kirjallisesti tietoja esimerkiksi aiottujen toimenpiteiden laajuudesta ja irtisanomisjärjestyksestä. Kun aiotut toimet koskettavat yli kymmentä henkilöä, työnantaja on velvollinen antamaan henkilöstöryhmien edustajille myös esityksen työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi.

Yhteistoimintaneuvotteluissa on käsiteltävä yhteistoiminnan hengessä aiottujen toimenpiteiden perusteita ja vaikutuksia sekä toimintaperiaatteita ja toimintasuunnitelmia. Neuvotteluissa pyritään löytämään keinoja työvoiman vähentämisen kohteena olevan henkilöpiirin rajoittamiseksi ja työntekijöille aiheutuvien haittojen pienentämiseksi. Tavoitteena voidaan pitää yksimielisyyttä asioista.

Silloin kun toimen kohdistuvat vähintään 10 työntekijään, neuvotteluvelvoite on täytetty, kun neuvotteluja on käyty kuuden viikon ajan, ellei neuvotteluissa toisin sovita. Kun toimenpiteiden kohteena on alle 10 henkilöä, tai yrityksen työntekijöiden määrä on alle 30, neuvottelujakso on 14 päivää. Myös silloin kun yritys hakeutuu saneerausmenettelyyn, neuvottelujakson pituus on 14 päivää.

Kun neuvotteluvelvoite on täytetty, työnantajan on kohtuullisessa ajassa annettava henkilöstöryhmien edustajille selvitys neuvottelujen perusteella harkittavista toimenpiteistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]